Haberler

16 Ocak 2013

Kırım Belogorsk Belediyesinden TİKA'ya Teşekkür Plaketi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Başkanlığımızca yürütülen projeleri yerinde takip etmek ve resmi makamlarla görüşmelerde bulunmak üzere Kırım’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Söz konusu ziyaret kapsamında Belogorsk Belediye Başkanı Albert Kangiyev ile bir görüşme yapıldı. Albert Kangiyev, Belogorsk bölgesinin kalkınmasında önemli yer tutan, özellikle eğitim alanında Başkanlığımızca yapılan çalışmalardan dolayı minnettarlığını dile getirerek TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er’e bir teşekkür plaketi sundu.

Ardından söz alan Er, TİKA desteğiyle yürütülen projelerin tüm bölge halklarını kapsıyor olmasına Başkanlığımızın özel bir önem verdiğini ifade etti. Belogorsk şehri ve bölgesine yönelik olan tüm TİKA projeleri de bu prensip doğrultusunda gerçekleştirildi.

Yaklaşık 18.000 kişinin yaşadığı Belogorsk şehri Kırım Tatarlarının en yoğun yaşadıkları yerleşim yerlerinden biridir. Kırım Tatarları burada toplam nüfusun yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Başkanlığımızın desteğiyle Kırım’a ilk defa Kırım Tatar ve Rus gruplarına hizmet ederek Kırım Tatarca ve Ukraynaca iki dilde eğitim veren “Sevinç” anaokulu çocuklara kapısını açtı.

Başkanlığımızca 2009 yılında onarımı yapılan anılan anaokulu bürokratik işlemlerin ve resmi prosedürlerin tamamlanmasının ardından Kasım 2012’de nihayet resmi olarak eğitime açıldı. 

TİKA tarafından ayrıca, 2008 – 2009 yılları arasında Kırım Tatarlarının milli mektebi niteliğindeki Zuya 2 Numaralı Genel Eğitim Okuluna ek bina, kazan dairesi ve spor salonu yaptırıldı. 2010 yılında Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun Kırım ziyareti kapsamında yeni kurulan binaların açılış töreni gerçekleştirildi, ancak anılan binaların kullanıma açılması için gereken izin ve belgelerin resmi makamlardan alınması iki yıldan fazla sürdü. Bu zaman zarfında kullanılmayan okul binasında ortaya çıkan eksikler Başkanlığımızca giderildi ve bahse konu okul 11 Aralık 2012 tarihinde resmi olarak eğitime açıldı.

TİKA’nın desteği ile gerçekleştirilen projeler arasında Belogorsk bölgesinde örnek proje olarak yapılan “Belogorsk Katı Atık ve Ambalaj Atığı Geri Dönüşüm Projesi” de yer almaktadır. Proje çerçevesinde yerleşim alanlarına çöp konteynerleri yerleştirilerek çöp toplama sistemi oluşturuldu, ambalaj atıkları geri dönüşüm sistemi kuruldu, çöp kamyonu hibe edildi ve Belediye personeline konuyla alakalı eğitim verildi.

Bu bağlamda, Belogorsk Belediye Başkanı Albert Kangiyev teşekkür plaketi sunarak, verimli işbirliğimizin önümüzdeki dönemde devam edileceğine dair ümitleri dile getirdi.

Sonraki Haber

Makedonya'dan TİKA'ya Teşekkür

“TİKA-Makedonya’daki Eğitim” ve “TİKA - Dünyada Türkiye’nin Gururu” konulu sergiler düzenlenen bir törenle açıldı. Törene Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Gorge İVANOV, Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Nikola Popovski ve TİKA...