Haberler

12 Kasım 2014

Kırgızistan Maliye Bakanlığı'nın Bilişim Altyapısının Güçlendirilmesine Destek

 

Kırgızistan Maliye Bakanlığı’nın Bilişim Altyapısının Güçlendirilmesi kapsamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı işbirliğinde Bişkek’te bir ihtiyaç analiz çalışması düzenlendi.
TİKA, Kırgızistan’a yönelik gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede, Kırgızistan Maliye Bakanlığı’nın içerisinde bulunduğu yeniden yapılandırılma sürecinde, Türkiye’deki kamu mali sistemini ve uygulanmakta olan bilişim sistemlerini tanıtmak amacıyla Kırgızistan Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey bir heyet için TİKA, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı işbirliğinde daha önce Ankara’da bir çalışma ziyareti düzenlenmişti.

Kırgızistan Maliye Bakan Yardımcısı Almaz Baketaev’in de aralarında bulunduğu Kırgız heyete, bahse konu ziyarette Türk kamu mali sisteminde etkin rolü olan kurumların iş süreçlerine ve bu kurumlarca kullanılmakta olan bilgi sistemlerine yönelik tanıtımlar yapıldı.TİKA koordinasyonunda gerçekleştirilen ve bir hafta süren görüşmeler sonunda yapılan değerlendirme toplantısında, ziyaret edilen kurumların uzmanlarından oluşan bir heyetin Kırgızistan’a giderek ülkedeki mevcut sistemi incelemelerinin ve bir ihtiyaç analiz çalışması gerçekleştirmelerinin faydalı olacağı değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu çerçevede, TİKA, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı Daire Başkanları ve uzmanlarından müteşekkil bir heyet Kırgızistan’da görevlendirilerek Kırgızistan Maliye Bakanlığı bünyesinde incelemelerde bulundular. Söz konusu ihtiyaç analiz çalışmasını gerçekleştirmek üzere Bişkek’te görevlendirilen Türk heyet, Kırgızistan Maliye Bakanlığı binasında ilk olarak Bakan Yardımcısı Zura Bayamanova tarafından karşılandı. Bakanlığın ilgili tüm departmanlarının başkanlarının da hazır bulunduğu açılış konuşmasında Kırgızistan Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Bayamanova, bakanlıklarının işleyişine ilişkin kısa bilgiler vererek Türkiye’den gelen heyetin bakanlıkları bünyesinde gerçekleştirecekleri çalışmalar neticesinde yapacakları değerlendirmelerin kendileri için yol gösterici olacağını vurguladı.

Kırgızistan Maliye Bakanlığı’ndan çeşitli Bakan Yardımcıları ve Hazine Genel Müdürü’nün eşliğinde gerçekleştirilen yoğun görüşmeler ve toplantılar neticesinde, Kırgızistan mali sistemine ve kurumlar arasında gerçekleştirilmesi muhtemel işbirliği alanlarına dair tespitlerde bulunuldu.

Türk ve Kırgız uzmanlar arasında bir hafta süren toplantılarda, her gün Bakanlığın farklı bir departmanındaki yetkili ve personellerin sunumları ve karşılıklı soru-cevaplarla incelenen Kırgızistan mali sisteminin esasında sağlam temeller üzerine kurulduğu değerlendirildi. Sistemin aksayan taraflarını giderecek ve işleyişini hızlandıracak bazı düzenlemelere ihtiyaç bulunduğu noktasında mutabık kalındı.

Görüşmelerin son gününde yapılan değerlendirme toplantısında, Dünya Bankası ile işbirliği halinde Kırgızistan Maliye Bakanlığı’nın diğer kurum ve kuruluşlarla otomasyonunun sağlaması amacıyla hazırlanan bir proje üzerinde 3 yıl boyunca çalıştıklarını ancak projenin nihayete ulaştırılamadığını aktaran Bakan Yardımcısı Almaz Baketaev, Bakanlığın bilişim altyapısının güçlendirilmesi ve mali sistemlerinin otomasyonu konularında Türkiye tecrübesinden yararlanmak istediklerinin ve bu noktada Türk uzmanlar tarafından en kısa sürede kendilerine sunulacak bir yol haritasına ihtiyaç duyduklarının altını çizdi.

Kırgızistan’da bir hafta boyunca gerek toplantılar ve gerekse yerinde incelemeler yaparak Kırgızistan mali sistemine dair notlar alan heyetin hazırlayacağı rapor doğrultusunda iki ülke kurumları arasında tesis edilmesi muhtemel işbirliğinin çerçevesinin belirlenmesi plânlanıyor.

 

Sonraki Haber

TİKA Desteğiyle Bosna Üretmeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Zlatni Zambak Derneği işbirliğinde Bosna’da tarımsal istihdamın artırılması ve verimli arazilerde üretim yapılması amacıyla Zenica, Žepçe Maglaj ve Zavidovići olmak üzere 4 bölgede Ahududu Ekimi ve Kırsal Kesimde İstihdam...