Haberler

31 Ocak 2018

Kırgız Türk Dostluk Hastanesi’nin İnşası Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te inşa ettiği Kırgız Türk Dostluk Hastanesinin inşaatı tamamlandı. T.C. Sağlık Bakanlığı heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat ve TİKA heyeti son durumu yerinde inceledi.

Hastanenin yönetim modeli ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Bişkek’e giden Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı mensuplarından oluşan heyet, Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’nda görüşmelerde bulunarak çalışmalarını tamamladı.

Türk heyetinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Kırgızistan Sağlık Bakanı Batıraliyev, Türkiye'nin Kırgız halkına hediyesi olan Kırgız-Türk Dostluğu Hastanesi yapım işlerinin 15 ayda tamamlandığını bildirdi. Başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakan Binali Yıldırım’a, T.C. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’a, T.C. Bişkek Büyükelçiliğine ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan Bakan Batıraliyev, Türkiye ile işbirliğinin bütün alanlarda sürdürüldüğünü ve sağlık sektörüne Türkiye’nin fazlasıyla destekte bulunduğunu dile getirdi. TİKA hakkında da bilgi veren Bakan Batıraliyev, TİKA’nın logosunu dünyanın her yerinde görmenin mümkün olduğunu, yaptığı çalışmalarla tüm dünyada takdir ve saygınlık kazandığını ifade etti.

Türkiye heyetine eşlik eden, Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat ise “Üst düzeyde bir heyetle burada bulunmaktan mutluyum. Son derece çağdaş, son derece donanımlı bir hastanenin Kırgız tarafına verilmesi amacıyla yapılan çalışmaların son aşaması için buradayız. Hastanenin Kırgızistan’a hayırlı olmasını diler ve yeni Yılın Kırgız kardeşlerimize hayırlara vesile olmasını temenni ederim” şeklinde temennilerde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Dr. Selami Kılıç, Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan’ın selamlarını iletti. Kılıç, ‘Sayın Bakan Batıraliyev’in sağlık alanında çok büyük işler yaptığını biliyoruz. Biz de elimizden gelen desteği sunduk. Bunlara örnek vermek gerekiyorsa, ihtiyaç sahibi olan Kırgız vatandaşlarına sağlık haftaları düzenledik, doktorlara yönelik eğitim programları düzenledik. Yine TİKA aracılığı ile birçok eğitim verdik; anne-çocuk sağlığı eğitimleri ve işitme tarama eğitim programları gerçekleştirdik’ dedi. Kılıç, Kırgız-Türk Dostluk Hastanesinin, iki kardeş halk arasındaki kardeşliğin ve dostluğun simgesi olacağını söyledi.

TİKA Orta Asya ve Kafkasya Dairesi Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, sağlık sektörünün insanların sağlıklarına kavuşması ve kaliteli yaşamları için çok önemli bir alan olduğunu söyleyerek bu konuda Türkiye Cumhuriyetyi Sağlık Bakanlığının büyük tecrübesi olduğunu dile getirdi. Son 15-20 yılda Türkiye’de sağlık alanında ciddi gelişmelerin ve devlet yatırımlarının olduğunu hatırlatan Öztürk, “Bu yatırımlardan birinin de Kırgızistan’da hayata geçirilmesi öngörülen Kırgız-Türk Dostluk Hastanesidir. Biz inşaat işlerini yaptık, sonraki süreç Kırgız kardeşlerimizindir. Yapılan hastanenin iki halka da hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Yaklaşık 12.000 metrekare kapalı alanda, 51 yatak kapasitesi ile hizmet verecek olan hastane; kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, genel cerrahi, göğüs hastalıkları, anestezi, reaminasyon, girişimsel radyoloji ve gastroenteroloji branşlarında ileri teşhis ve tedavi imkânı sunacak. Tıbbı laboratuvarlar, 2 ameliyathane, 3 yoğun bakım, anjiyo ve görüntüleme bölümleri bulunacak olan hastanenin ileri teşhis ve tedavi alanında Orta Asya’nın en önemli sağlık kurumlarının en iyisi olacak şekilde planlandı.

Türkiye Büyükelçisinin Başkanlığındaki Türk heyeti K.C. Başbakan Yardımcısı Çolpon Sultanbekov tarafından da kabul edildi. Görüşmede heyet tarafından yapımı devam eden hastane hakkında bilgi verildi. Başbakan Yardımcısı Sultanbekov, öncelikle görevine yeni başlayan Büyükelçi Cengiz Kamil Fırat’ı tebrik etti. Yeni görevinde başarılar diledi. Kırgızistan ve Türkiye’nin kardeş ve dost iki ülke olduğunu, Türkiye’nin Kırgızistan’a yaptığı yardımlar için teşekkür etti. Sultanbekov, modern bir hastanenin kardeş ve dost ülke Türkiye tarafından yapılmış olmasının kendileri için anlamlı olduğunu, bu hastanenin mevcut ilişkilere katkı sağlayacağını düşündüğünü ifade etti. Sultanbekov, Kırgızistan Devlet Tarih Müzesinin tamir edilmesinde TİKA’nın verdiği destekten dolayı da ayrıca teşekkür etti.

T.C. Bişkek Büyekelçisi Fırat, kabulden dolayı Başbakan Yardımcısına teşekkür ederek, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hususunda elinden gelen gayreti göstereceğini ifade etti. Kırgızistan’ın ilan ettiği kırsal kalkınma programlarında gereken desteği sağlayacaklarını ifade etti.

Sonraki Haber

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Ürdün'de

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, başta Hicaz Demiryolu Amman İstasyonu'nun restorasyonu olmak üzere TİKA tarafından gerçekleştirilen projeleri incelemek ve ofis çalışmaları hakkında bilgi almak üzere Ürdün'ü ziyaret ediyor. TİKA Başkanı,...