Haberler

22 Ocak 2018

Kardeşliğin Hat Sanatı İstanbul’da Gerçekleştirildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Sanatı ve Sanatkârı İhya Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen ‘İslam Medeniyet Hazineleri’ sanat organizasyonu, Afganistanlı ve Türk hattatları bir araya getirdi.

Vakıfbank’ın desteklediği uluslararası sergi projesi bünyesinde bir araya gelen hattatların eserleri,  Vakıfbank İstanbul Genel Müdürlüğü Sanat Galerisi’nde sergilendi. İki ülke sanatçıları arasında köprü kurması amacıyla İstanbul’da düzenlenen organizasyonda, 15 hattata ait 28 eser yer aldı. TİKA’nın düzenlediği organizasyon kapsamında, Türkiye’den Hasan Çelebi, Muhammet Mağ, Cemali Gündoğdu, Ahmet Kutluhan, Zeki Velioğlu, Abdullah Gün, Hanefi Dursun, Muhammed Hobe ve Afganistan’dan Abdülcelil Tevana, Feramerz Serveri, Ahmed Ziya Hakşinas, Necibullah Enveri, Fuat Hakikat, Muhammed Arif Gulami ve Mir Veli Ahmed Sabri bir araya geldi. Program çerçevesinde, Afgan hattatlar Türkiye’deki hat atölyelerini de ziyaret ederek hat çalışmalarına katıldı. Ziyaretler kapsamında iki ülke sanatçıları arasında bilgi, birikim ve tecrübe paylaşımı gerçekleştirildi.

İslam güzel sanatlarının kadim merkezlerinden biri olan Herat şehrinden 5 ve Kabil şehrinden de 2 hattat programa eşlik etti. Afgan sanatçı heyetinin içinde Herat ve Kabil Güzel Sanatlar Merkezlerinin başkanları ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin hocaları yer aldı. Üç gün boyunca devam eden serginin açılış programına, Afgan Prensesi Naciye Hanım ailesiyle birlikte katıldı. Prenses Naciye Hanım, büyük hat üstadı Hasan Çelebi ve Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Karaağaç’ın açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği programa, yüksek düzeyde bir katılım sağlandı. Hat eserlerine yoğun ilgi gösteren sanatsever, hattatlarla tanışma ve eserleri sanatçılardan dinleme fırsatı buldular.

Organizasyonu düzenleyenlere teşekkür eden Afgan Prensesi Naciye Hanım: “Böyle bir organizasyonu düzenleyen TİKA ve İhya Sanat’a çok teşekkür ederim. Vatandaşlarımızı buraya davet ettiğiniz için onları görme şansım oldu. Sizi, Türk sanatkârları da tanıma şansım oldu. Fevkalade eserler sergileniyor. İlginiz ve dostluğunuz için çok teşekkür ederim” dedi. Üstat Hasan Çelebi ise: “Bizim kültürümüzü ve Afgan Kültürünü bir araya getiren bu sergide Afgan sanatkârları aramızda görmekten gurur duyduk. Burada misafir etmekten de şeref duyduk. Bu sergiyi düzenleyen TİKA, Vakıfbank ve İhya Sanat’a çok teşekkür ediyorum. Sanatçılar bir araya geldikçe devlet arası dostluklar da artar. Buna hiç şüphemiz yok” ifadelerinde bulundu.

Programın son iki günü süresince Türk hattatların atölyelerinde çalışma ziyaretlerini gerçekleştiren Afgan hattatlar, Türk hat sanatını yakından takip ettiklerini, Arabi ve sülüs hattında ustalaşmak için Türkiye'deki üstatlardan öğrenecekleri çok şey olduğunu ifade ettiler. Afgan hattatların farklı hatları bir arada kullandıkları ve geleneksel usulleri önemle takip ettikleri Farsi çalışmaları da göz doldurdu. Türk hattatların ise tablo resim niteliğindeki çağdaş usul denemeleri de hayranlık uyandırdı.

Türk hattatlar, Herat hat okulu üstatları ile tanışmalarının kendilerini çok mutlu ettiğini belirtirken; Afgan hattatlar da Türkiye'de bulunmaktan ve Türk hattatlarla ortak bir sergide buluşmaktan dolayı onur duyduklarını ve memnuniyetlerini dile getirdiler. Sanatçılar, bu tür faaliyetlerin sanatı desteklemesi ve iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliği beslemesi bakımından devamını çok arzuladıklarını ve bu değerli faaliyeti gerçekleştiren TİKA, İhya-Sanat Derneğine ve Vakıfbank'a teşekkürlerini ifade ettiler.  

Sonraki Haber

Marawi’de Kurulan Merkez Mutfak Hizmete Girdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Marawi’nin merkezinde bulunan Camp Bagong Amai Pakpak İlkokulu’na Merkez Mutfak kurulumu sağlandı. TİKA tarafından Marawi’nin merkezinde bulunan Camp Bagong Amai Pakpak İlkokulu’nda kurulan merkez mutfak tamamlandı ve...