Haberler

04 Mayıs 2018

Kardeş Okul ve Kudüs Bilinci Kapsamında El Bireh Türk Kız Lisesine Ziyaret

Kardeş Okul ve Kudüs Bilinci projeleri kapsamında Filistin’e gelen Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrenci, öğretmen ve beraberinde velilerin de bulunduğu 46 kişi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşa edilen Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığına devredilen El- Bireh Türk Kız Lisesine bir ziyaret gerçekleştirildi.

El Bireh Türk Kız Lisesi tarafından heyete karşılama programı düzenlendi. Programa, Tenzile Erdoğan İmam Hatip Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin yanı sıra Filistin Milli Meclisinin açılışı kapsamında Filistin’de bulunan Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın, T.C. Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Hüsnü Gürcan Türkoğlu, Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakan Yardımcısı Basri Salih ve TİKA Filistin Ofisi yetkilileri katıldı.

Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ile El Bireh Türk Kız Lisesinin 2017 yılının Aralık ayında başladığı Kardeş Okul fikri olgunlaşarak Filistin’in Ramallah Şehrinde bulunan El Bireh Türk Kız Lisesi ziyaretiyle taçlanmış oldu. Ziyarette Filistin kültürüne özgü halk oyunları gösterisi yapılarak, öğrenciler arası doğrudan bir bağ ortamı oluşturuldu ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

Programa katılan Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakan Yardımcısı Salih konuşmasında “İki halk arasında var olan dostluk tüm dünyaya örnek teşkil edecek bir konumdadır. Devlet Başkanımız Mahmut Abbas ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arasındaki dostluğun ne kadar derin olduğunu hepimiz biliyoruz. Burada tarihi bir gün yaşıyoruz. Ülkelerin kalkınmasındaki en önemli adım eğitimdir. Filistin halkı sadece ekonomik kalkınmada değil eğitimde de ilerlemenin mücadelesini vermektedir. İçinde bulunduğumuz bu okul, Cenin’ den Refah’a kadar tüm Filistin’i temsil eden bir simge konumundadır. Türk halkının eğitimimize verdiği destek, İşgal gücüne verilmiş en büyük mesajlardan biridir. Tüm bu desteklerinizi hiçbir zaman unutmayacak, Türkiye ile derin ilişkiye ve vefaya her zaman bağlı kalacağız” ifadelerinde bulundu.

Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Turan, böyle anlamlı bir programda burada bulanmaktan onur duyduğunu dile getirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kudüs Kırmızı Çizgimiz”dir ifadelerini hatırlatarak Kudüs’ün önemini bir kez daha vurgulayarak “Bu okulda okuyan öğrenciler Kudüs sevdalıları olarak yetişmektedir.” ifadelerini kullandı.

TBMM Meclis Başkan Vekili Aydın ise “Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanımız, Başbakanımız ve tüm Türk halkının selamlarını getirdim. Filistin meselesini her zaman kendi öz davamız olarak gördük ve böyle görmeye devam edeceğiz. Doğu Kudüs’ün Başkent olduğu özgür bir Filistin’i dün olduğu gibi bugün de savunduk yarın da bu davayı savunacağız. Filistin işgaline her zaman karşı çıktık, Cumhurbaşkanımızın dediği gibi dünya 5’ten büyüktür savını dünyada gerçek bir adalet sağlanana kadar dile getireceğiz. Filistin’in her zaman yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz” dedi.

T.C. Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Türkoğlu, imzalanacak olan Kardeş Okul protokolüyle okullar arası işbirliğinin daha da gelişeceğini; TİKA tarafından Kudüs Üniversitesi bünyesinde inşa edilecek kız yurdunda Tenzile Erdoğan İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin de yaz aylarında hem kalma hem de Arapça eğitimi alma fırsatı bulacağını belirterek bu projelerde emeği geçen herkese özellikle TİKA çalışanlarına teşekkür etti.

Program sırasında Tenzile Erdoğan Kız Anadolu Lisesi ile El Bireh Türk Kız Lisesi arasında Kardeş Okul protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde iki okul arasında karşılıklı ziyaretler ve işbirliğinin süreklilik kazanması ve Türk ve Filistinli öğrenciler arasında ortak faaliyetler gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Protokol imza programı sonrasında TİKA Filistin Koordinatörlüğünün Filistin’deki Türk Okullarında gerçekleştirdiği ‘Her Öğrenciye Bir Tablet’ Projesi kapsamında, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü İşbirliği ile temin edilen elektronik tabletler TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın ve Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan tarafından El Bireh Türk Kız Lisesi Okulu öğrenci ve öğretmenlerine dağıtıldı.

Sonraki Haber

Hırvatistan’da 1. Uluslararası Çocuk Festivali

Hırvatistan'ın Sisak şehrinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın katkılarıyla 1. Uluslararası Çocuk Festivali düzenlendi. TİKA’nın katkılarıyla düzenlenen Sisak Novi Anaokulunda gerçekleştirilen festivale, TİKA Hırvatistan Koordinatörü Haşim Koç, Sisak Belediye Başkanı Kristina İkic Banicek...