Haberler

10 Temmuz 2013

Karadağ'ın Rojaye Şehri Sağlıklı Suya Kavuşturulacak

Karadağ'ın Rojaye Şehri Sağlıklı Suya Kavuşturulacak

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın desteğiyle Karadağ’ın en doğu kısmında bulunan Rojaye Şehrinin Su İsale Hattı ve Dağıtım Şebekesinin yapımı gerçekleştirilecek. Proje kapsamında temel atma töreni gerçekleştirilirken, söz konusu projenin tamamlanmasıyla yaklaşık 15 bin vatandaşın faydalanması hedefleniyor.

Nüfusun yüzde 95’ini müslümanların oluşturduğu son nüfus sayımına göre 22 bin 964 nüfusa sahip Rojaye şehrinin en büyük sorunlarından birisi suyun kaynağından çıktığı kaliteyle halka ulaştırılamamasıdır. Şehre su temin eden İsale hattı asbestli olup kanserojen madde yaymakta ve bölgede artan sıklıkta gözlenen kanser vakalarının temel nedenlerinden biri kabul ediliyor. İsale hattı ayrıca sağlıklı hizmet veremeyecek kadar eski olduğundan kaçaklar ve sızmalar nedeniyle yenilenme zorunluluğu gerektiriyordu. Bu çerçevede TİKA tarafından 2008 yılında Rojaye Belediyesinin talebi ile su boruları temin edildi. 7,7 kilometre bir alanda döşenecek su isale hattı, Rojaye Belediyesinin kaynak yetersizliği sebebiyle tamamlanamamıştı.

2013 yılında ise Rojaye Belediye bütçesinde yer verilen Su İsale Hattı yapım işi kapsamında düzenlenen temel atma töreni ile söz konusu projenin çalışmaları tekrar başlatıldı. Törene Karadağ Hükümetini temsilen Sağlık Bakanı Bobo Radunoviç, TİKA yetkilileri, Rojaye Belediye Başkanı Nusret Kalaç ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Tamamlandığında Rojaye şehrine çok büyük fayda sağlayacak olan projenin temel atma töreninde konuşan Sağlık Bakanı Radunoviç, yaklaşık 15 bin kişinin faydalanacağı projenin göçü durduracağını kaydetti. Su kayıplarından dolayı bölgede bir şey üretmenin mümkün olamayacağını belirten Sağlık Bakanı Radunoviç, TİKA’nın Karadağ’da yıllarca sağlık sektöründe ve diğer sektörlerde büyük katkılar sağladığını ifade etti. Sağlık Bakanı Radunoviç, TİKA’nın vermiş olduğu desteğe ilaveten Rojaye Belediyesi ve Avrupa Bankası kredileriyle başlatılan çalışmaların 270 günde tamamlanacağını, söz konusu projenin tamamlanmasında tüm vatandaşların kaliteli su içebileceğini söyledi. Sağlık Bakanı Radunoviç, vermiş olduğu desteklerden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından temel atma töreni sona erdi. Söz konusu proje tamamlandığında Boşnak nüfusun ağırlık taşıdığı Rojaye bölgesinin sağlıklı suya kavuşması sağlanmış olacak.

Sonraki Haber

Malezya'da Asya Yenilenebilir Enerji Okulu Çalıştayına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, UNESCO, ISESCO ve SERI işbirliğinde Malezya Selangor’da Asya Yenilenebilir Enerji Okulu çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Azerbaycan, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Bangladeş, Brunei Darüsselam ve Maldivler’den katılım sağlandı. Malezya Kebangsaan Üniversitesi Kampüsünde...