Haberler

27 Haziran 2013

Karadağ'da Ulusal Kan Transfüzyon Merkezi'nin Onarımı ve Donanımı Tamamlandı

Karadağ’da onarımı ve donanımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından yapılan Karadağ Ulusal Kan Transfüzyon Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. 

Özellikle acil durumlarda kan ve kan ürünlerine erişim hayati önem taşıyor. Dağlık bir alanda yerleşimi bulunan Karadağ’da bu durum daha da zorlaşıyor. Acil bir durumda hangi şehirde ne kadar kan ve kan ürünü olduğu bilgisi oluşturulamıyor. Ulusal Kan Transfüzyon Merkezi bu anlamda ülkenin Kan Bilgi Bankası olarak hizmet veriyor.
Karadağ Ulusal Kan Transfüzyon Merkezi kan ve kan ürünlerine olan ihtiyacını 8 bölgeye ayırarak gerçekleştiriyor. Bu kapsamda TİKA tarafından çalışmaların daha etkin ve kaliteli bir hale getirilebilmesi için hizmet veren binanın fiziki altyapısının iyileştirilmesi sağlanarak, verilerin kayıtlarının tutulacağı 14 bilgisayar ve 8 printer temin edildi. Ofis donanımları da yine proje kapsamında TİKA tarafından yaptırıldı.

TİKA tarafından onarımı ve donanımı tamamlanan, Ulusal Kan Transfüzyon Merkezi’nin açılışı, Karadağ Sağlık Bakanı Bobo Radunoviç, Karadağ Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır, TİKA yetkilileri ve Ulusal Kan Transfüzyon Merkezi Müdürü Gordana Raşoviç’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Karadağ Sağlık Bakanı Radunoviç, Karadağ ile Türkiye arasındaki sağlık alanında TİKA aracılığıyla gerçekleştirilen projelerden oldukça memnun olduklarını belirtti. Önümüzdeki günlerde yine Türkiye-Karadağ Sağlık Bakanlıkları arasında geniş kapsamlı bir protokol imzalanacağını ifade eden Karadağ Sağlık Bakanı Radunoviç, bu durumun Karadağ’daki sağlık sektöründeki çalışmalara büyük katkılar sağlayacağını kaydetti. Karadağ Büyükelçisi Tanılır ise, TİKA’nın Karadağ’da çok önemli projelere imza attığını, bundan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Karadağ Ulusal Kan Transfüzyon Merkezi Müdürü Raşoviç, Savunma Bakanlığı tarafından kendilerine tahsis edilen binanın TİKA tarafından onarılması ve donanımının gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyetini dile getirdi.
23 Haziran 2013 tarihinde Karadağ’da meydana gelen ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına sebep olan elim bir trafik kazası yaşandı. TİKA tarafından donanımı ve onarımı sağlanan Karadağ Ulusal Kan Transfüzyon Merkezi bu kaza sonrası çok sayıda hastanın hayata tutunabilmesi için ihtiyaç duyulan kan ve kan ürünlerini hızla temin etti. Ulusal Kan Transfüzyon Merkezinin sistematik bir yapıya kavuşturulabilmesi için gerçekleştirilen proje sonrası Dünya Sağlık Örgütü de Karadağ Ulusal Kan Transfüzyon Merkezi’nde çalışmalarına başladı.

Sonraki Haber

Gazze'de TİKA Tarafından Başlatılan İrade Projesi Savaş Mağdurlarını Hayata Bağladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Gazze’de başlatılan İrade Projesi, Gazzeli savaş mağdurlarını hayata bağlamaya devam ediyor. Türkiye’nin dünyadaki eli TİKA’nın hayata geçirdiği İrade Projesi kapsamında, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği...