Haberler

08 Şubat 2013

Karadağ'da Kanserle Mücadeleye TİKA'dan Destek

Bilindiği gibi kanser erken teşhis edilmesi durumunda tedavi edilebilir bir hastalık. Karadağ Cumhuriyeti, alüminyum ve bakır madenleri bakımından zengin bir ülke olmakla beraber bu madenler sayesinde çeşitli sağlık risklerini de taşıyor. 8.660 nüfusa sahip Moykovac beldesinde kanser riski sebebiyle tedavi gören 3.255 kadın bulunuyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından başta meme kanserinin önüne geçilmesini desteklemek amacıyla Boşko Dedejic Sağlık Merkezi’ne Mamografi cihazı alındı.

Hastalığın erken teşhis ve tedavisine olanak sağlayacak bu cihaz ile özellikle 40’lı yaşlardaki kadınların en az yılda iki kez sağlık taramasından geçirilmesi mümkün olacak. Risk grubunda olduğu hastane kayıtlarından anlaşılan 3.255 kişi bölgede mamografi cihazının olmaması sebebiyle Başkent Podgoritsa’ya veya Biyelo Polye’ye gitmek zorunda kalıyordu. Bu da tedavinin uzamasına ve hatta sonuçsuz kalmasına sebep oluyordu. Cihaz Moykovac Belediyesi’nin yanı sıra Kolaşin şehrinde aynı hastalıkla mücadele eden insanlar için de bir alternatif oldu.

Cihaz 29 Ocak 2013 tarihinde düzenlenen bir törenle Karadağlı yetkililere teslim edildi. Törene, Moykovac Belediye Başkanı Dejan Medoyeviç, Moykovac Sağlık Merkezi Müdürü İkonia MİNİÇ, TİKA Koordinatörü Doç. Dr. Birol Çetin ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Sonraki Haber

Eğitimlerini Tamalayan Özbek Doktorlar Sertifikalarını Aldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Sağlık Bakanlığı ve Özbekistan Hayat İçin Meme Kanseri Ulusal Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen “Onkoloji Cerrahlarına Uygulamalı Staj Programı” kapsamında eğitimlerini tamamlayan Özbekistanlı doktorlara sertifikaları teslim edildi. Düzenlenen sertifika törenine TİKA...