Haberler

14 Aralık 2012

Karadağ'da Ecdat Yadigarı Eserler TİKA ile Geleceğe Taşınıyor

Karadağ'da Ecdat Yadigarı Eserler TİKA ile Geleceğe Taşınıyor

Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlardaki asırlarca süren hâkimiyeti 1912 yılında patlak veren Balkan Savaşları ile sona erdi. Osmanlı’nın Balkanlardaki yüzyılları bulan varlığı, başta savaşlar olmak üzere sistemli bir şekilde 20. yüzyılda yok edildi.

Kültürel mirasımızın korunması ve gelecek yüzyıllara taşınması için yüzyıllar içinde ayakta kalmayı başaran eserler bugün TİKA tarafından restore ediliyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 15.yüzyıldan 19. Yüzyılın sonlarına kadarki süreçte Karadağ’da inşa ettiği camiler, medreseler, çeşme ve köprülerin tam olarak bir envanteri olmamakla beraber; TİKA faaliyetlerine başladığı 2007 yılından beri Tuzi Nizam Bey Cami başta olmak üzere Podgorica’da Osmanagic Cami, Stari Bar’da Merkez Cami, Tuzi’de Fatih Medresesi olmak üzere geçmişte yakılan, yıkılan kültür mirasımızı restore etmeye devam ediyor.

16. yüzyılda inşa edilen ve 1912 Balkan Savaşları sırasında yakılan Bioçi Cami, 1943 yılında temelleri de dâhil olarak yıkılan camiler arasında yer alıyor.

Podgorica ve Rojaye arasındaki yaklaşık 170 km.lik yol üzerindeki tek cami olan Bioçi Cami Karadağ İslam Birliği, bölge halkı ve Sancak Diasporasının katkılarıyla büyük oranda tamamlanmıştır. Geçiş güzergâhında olması ve başka bir cami olmaması sebebiyle de büyük önem taşıyan cami inşaatının bitirilmesi ve ek bina olarak projelendirilen kısımlarının (gasilhane, abdesthane ve kazan odası) yaptırılması gerekiyordu.

Podgorica-Rojaye arasında yıllık ortalama 100.000 kişinin geçiş güzergahında yer alan ve nüfusunun % 42’si (19.547) Boşnak Müslümanlardan oluşan Byelo Polye Belediye sınırları içerisinde yer alan Bioçi Caminin inşaatının bitirilerek hizmete açılması önem taşıyordu.

Bu doğrultuda yapılan çalışmalar neticesinde 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar ayakta kalan ve Balkan Savaşlarında yakılan Bioçi Cami onarılarak hizmete açıldı.

TİKA yaptığı projelerle Balkanlarda ecdat yadigarı eserlere sahip çıkmaya devam ediyor.

Sonraki Haber

Türkiye-Özbekistan Arasında Turizm Alanında Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Hızlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Özbekistan Dışişleri Bakanlığı ile Özbek Turizm Milli Ajansı işbirliğinde hazırlanan turizmin geliştirilmesi programına katılmak üzere Özbekistan’ın turizmden sorumlu üst düzey yöneticileri ülkemizi ziyaret...