Haberler

25 Ocak 2018

Karadağ'da Balıkçılık Sektörüne TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından başlatılan “Karadağ’da Balıkçılık Sektörünün Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Karadağ Tarım Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Deniz Biyoloji Enstitüsü'nden uzman heyet Türkiye'ye inceleme ziyareti gerçekleştirdi.

Karadağ’da 2007 yılında faaliyete geçen TİKA, kuruluşundan bu yana çeşitli sosyal yatırımlar ve altyapı projeleri üstlenerek, kültürel mirasın ihyasına gayret gösteriyor.  Bunların yanı sıra, Karadağ genelinde TİKA tarafından gelir getirici ve istihdamı artırıcı çeşitli tarım projeleri de gerçekleştiriliyor. TİKA ile Karadağ Tarım ve Kırsal Bölgelerin Gelişimi Bakanlığı arasında sürdürülen işbirliği kapsamında 2010 yılında başlatılan ve halen devam eden uzun vadeli ve sürdürebilir tarım projeleri Karadağ halkı ve hükümeti tarafından takdirle karşılanıyor.

Türkiye Tecrübelerini TİKA Desteğinde Aktarıyor

Söz konusu işbirliğine yeni projeler eklemek isteyen TİKA, denizcilik ekonomisi ve balıkçılık açısından önemli bir potansiyeli bulunan Karadağ’a, Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinde oluşturulan “Karadağ Balıkçılığı 2015-2020 Eylem Planı” doğrultusunda, Türkiye tecrübelerinin aktarılması için bir çalışma başlattı.

Balıkçılık sektörünün yasal ve idari olarak AB Mevzuatına uyumu sürecine yönelik 2007’den beri çalışmalarını sürdüren Türkiye’nin, bu konuda sahip olduğu birikimi ve tecrübesini paylaşmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü uzmanlarından oluşan bir heyet Karadağ’da incelemelerde bulundu.

Gelişen süreçte, Karadağ Tarım Bakanlığı tarafından TİKA'dan talep edilen ihtiyaçlar doğrultusunda, Karadağ Tarım Bakanlığı Su Ürünleri Müdürlüğü ve Deniz Biyoloji Enstitüsü çalışanları tarafından oluşan uzman bir heyet Türkiye'ye inceleme ziyareti gerçekleştirdi.

Ziyaret kapsamında, İzmir ve Bodrum bölgesinde çipura ve levrek yetiştirme çiftliği ile kafes yetiştiriciliği, İzmir'de Bucak Balık Hali ve soğuk hava depoları, Mordoğan balıkçı barınağı ve karaya çıkış noktası, midye tesisi, Bordum Kılıç firmasına ait işleme tesisi, Fethiye İç su alabalık yetiştirme çiftliği ile kuluçkahane çiftliklerinde incelemeler gerçekleştirilmiş, ayrıca T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü yetkilileri ile kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi noktasında yapılabilecek işbirliklerine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve TİKA'nın desteğiyle gerçekleştirilen ziyarette Karadağ’dan gelen 8 kişilik uzman heyete Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık yapıları, istatistik ve bilgi sistemleri, avcılık ve yetiştiricilik, Ar-Ge Projesi, deniz ve tatlı su balıkları üretimi, kuluçkahanelerde kullanılan teknoloji ve yetiştirme teknikleri ve araştırması gerçekleşen türler hakkında bilgiler verildi.

Sonraki Haber

Hırvatistan’da Tarihi Osijek Şehri Sergisine TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Doğu Hırvatistan’ın en büyük şehri olan Osijek’te Slavonya Müzesi ve Hırvatistan Kültür Bakanlığı işbirliğinde Tarihi Osijek Şehri Sergisi düzenledi. Osijekli sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği serginin açılışına, Hırvatistan Kültür...