Haberler

22 Temmuz 2013

Kamerun'da Bal Üreticilerine Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Kamerun’da Yaounde Türkiye Büyükelçiliğinin girişimleriyle ve Kamerun’un kuzey doğusunda yer alan ve başkent Younde’ye 800 kilometre uzaklıktaki Ngaoundere ve 450 kilometre uzaklıktaki Babungo bölgelerinde Türk uzmanlar tarafından modern arıcılık yöntemleri konusunda eğitim verildi.

Yaounde Türkiye Büyükelçiliğinin girişimleriyle, Kamerun’un kuzey doğusunda yer alan ve başkent Younde’ye 800 kilometre uzaklıktaki Ngaoundere ve 450 kilometre uzaklıktaki Babungo bölgelerinde, Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Kuvancı ve Veteriner Hekim Hasan Öztürk, modern arıcılık yöntemleri konusunda uygulamalı eğitim çalışması yaptılar.

Vatandaşlar tarafından ilgi ile takip edilen eğitim programları 10 gün sürdü. Ngaoundere bölgesinde gerçekleştirilen eğitime 6’sı bayan olmak üzere toplam 40 kişi, Babungo bölgesindeki eğitime ise 4’ü bayan olmak üzere toplam 35 kişi katıldı. Her iki bölgede katılımcıların tümü eğitime oldukça ilgi gösterip interaktif katılım sağladılar.

Eğitim kapsamında Türkiye’den imkânlar ölçüsünde götürülen arıcılık malzemeleri ve demonte arı kovanları mahallinde monte edildi. Her iki bölge eğitim merkezlerine numune olarak bırakıldı.
Ngaoundere bölgesinde halkın büyük bir kısmı geçimini tarımla sağlıyor. Bu çerçevede tarımsal faaliyetler içinde arıcılık ise önemli bir yer tutuyor. Flora açısından arıcılık yapmaya çok müsait olan bölgede, arıcıların teknik bilgilerini takviye amacıyla verilen eğitim büyük bir memnuniyetle karşılandı.

Bölgede zirai mücadele ilaçları ile arı hastalık ve zararlılarına karşı ilaç kullanılmaması üretilen balın kalitesine olumlu katkı yapıyor. Elde edilen ürün, Türkiye koşullarında “organik bal” üretimine denk düşüyor. Ancak, üretim ve özellikle ambalajlama ve depolama aşamasındaki teknik donanım ve bilgi yetersizliği bal kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.

Türkiye, dünya arıcılığında koloni sayısı, bal üretimi ve teknoloji kullanımında önemli bir yere sahip. Bu kapsamda TİKA tarafından Kamerun’daki bal üretim kooperatiflerine arıcılık konusunda verilecek teknik destek ve ekipman temini sayesinde bölgede arıcılığın hızla geliştirilmesi hedefleniyor.

Sonraki Haber

Bosna Hersek'te Doboy Hastanesi'nin Nöroloji Merkezi Yenilendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın onarım ve donanım desteği ile modern hale getirilen, Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti’nin en büyük ikinci hastanesi olan Doboy Hastanesi’nin Nöroloji bölümü düzenlenen törenle yeniden hizmete açıldı. Bosna Hersek’i oluşturan...