Haberler

02 Ocak 2018

Kamerun’da Orta Afrikalı Göçmenlere Gıda Yardımı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kamerun’da zor şartlar altında yaşayan 5.885 Orta Afrikalı Müslüman göçmene gıda yardımında bulundu.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 2014 yılından itibaren yaşanmaya başlayan etnik grup çatışmaları nedeniyle 300.000’den fazla Orta Afrikalı, komşu ülke Kamerun’un Doğu ve Kuzey bölgelerindeki kamplara veya kamp dışında ailelerin yanına yerleştirilmek zorunda kalmıştı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (UNHCR) alınan bilgiye göre, 2017 yılı itibariyle geri dönenler dışında, %62’si çocuk 260.000 Orta Afrikalı göçmen Kamerun’da yaşıyor. Birleşmiş Milletlere ait kamplarda yaşayan 75 bin mülteciye ek olarak, 185 bin mülteci ise aileler yanında ya da UNHCR harici kamplarda yaşam alanı buluyor.

Kamerun’un Doğu bölgesi Orta Afrika sınırındaki, Garoua-Boulaï şehri ‘Uni Pour Servir’ isimli kampta; 1.282 aile olmak üzere toplam 5.885 Orta Afrikalı göçmen yaşıyor. Ancak göçmenlere aylardır temel gıda malzemeleri bile ulaştırılamıyor. Dünyada en çok göçmene ev sahipliği yapan ülke konumundaki Türkiye, Kamerun’daki ‘Uni Pour Servir’ kampına, 50 ton temel gıda malzemesini TİKA aracılığıyla ulaştırarak, insani yaşam standartlarına yeniden kavuşmalarını sağladı.

TİKA Kamerun Koordinatörü Ahmet Bozbey dağıtım sırasında yaptığı konuşmasında “Biz Türkiye olarak hem Orta Afrikalı göçmenlerin, hem ev sahipleri Kamerun Devleti’nin hem Afrika kıtasının hem de Dünya genelinde yaşanan genel göçmen krizinin farkındayız, anlıyoruz ve çözüm için burada olduğumuzu bilmenizi istiyoruz” dedi.  Bozbey ayrıca: “4 milyon göçmene ev sahipliği yapan Türkiye Cumhuriyeti din, dil, ırk ayrımı yapmadan mağdurlara ulaştırdığı insani yardım ile  Dünya birincisi olmanın haklı gururunu yaşamakta, sadece insani yardım değil, TİKA’nın proje ve programları aracılığıyla ülkesel kalkınmalara da katkı sağlamaktadır” ifadelerinde bulundu.

Garoua-Boulaï Kaymakamı Diyen Jam Laurence ise, 2014 yılından bu yana Orta Afrikalı Müslüman nüfusun güvenlik ve kıtlık nedenleriyle özellikle Kamerun’un Doğu Bölgesi’ne geldiğini, Orta Afrika Cumhuriyeti sınırındaki Garoua-Boulaï kentinin de konumu nedeniyle bu göçten oldukça etkilendiğini ifade etti. Laurence, il çapında sayıları 70 bine yaklaşan göçmenler için, TİKA tarafından yapılan gıda yardımının zamanlama olarak da çok isabetli olduğunu belirterek göçmenlerin tarım ve hayvancılık gibi faaliyetler konusunda desteklenmesi halinde kendi ayakları üzerinde durabilen bir topluluğunun oluşmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Dağıtılan gıda yardımlarının ardından kampta barınan çocuklara oyuncak verildi. Kamp sakinleri, Türkiye’ye, halkına ve TİKA’ya sonsuz teşekkürlerini sundular.

Sonraki Haber

Farklı Bakış Açıları ile Cezayir’de Türk Osmanlı Dönemi ve Mirası Sempozyumu’na Destek Verildi

Cezayir II Üniversitesi tarafından düzenlenen Farklı Bakış Açıları ile Cezayir’de Türk-Osmanlı Dönemi ve Mirası (1516-1830) Sempozyumu, Yunus Emre Enstitüsü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın destekleriyle gerçekleştirildi. Geçmişi asırlar öncesine dayanan, 500 yıllık...