Haberler

15 Ekim 2013

Kabil Askeri Lisesi'ne Yeni Binalar Ekleniyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Afganistan ordusuna kadro yetiştiren Kabil Askeri Lisesi’nin imkânlarını genişletmek ve öğrencilere daha güzel eğitim hizmeti sunulmasını sağlamak amacıyla Afganistan Askeri Lise Mutfak-Çamaşırhane, Konferans Salonu Onarımı ve Muhafız Binası Yapım İşi ’ne yer teslimi yapılarak inşaat çalışmalarına başlandı.

TİKA tarafından gerçekleştirilen projeler kapsamında Kabil Askeri Lisesi’nin 2008 yılından bu yana yeniden inşa çalışmaları sürdürülüyor. Bu çerçevede yine TİKA’nın katkılarıyla gerçekleştirilen proje kapsamında Kabil Askeri Lisesi’nin yeni bina yapımı ve bazı eski tesislerin tadilat ve onarımı çalışmalarına başlandı. 

1935 yılında Türkiye tarafından Afgan ordusunun gelişmesine katkı sağlanması amacıyla inşa edilen ve 75 yıldır hizmet vermekte olan Kabil Askeri Lisesi TİKA tarafından yeniden projelendirilerek 2008 yılından itibaren yeniden inşasına başlandı. 2008 yılından bugüne okul kapasitesinin genişlemesine paralel olarak tamamlayıcı inşaat ve tadilat işlemleri gerçekleştirildi. Proje kapsamında 17 adet bina ve tesis yeni inşa edildi. 6 adet bina onarıma tabi tutulmuş olup 29 adet bina ise yıkıldı. TİKA tarafından inşa edilen eğitim kompleksinin, her türlü tehdite ve sızmalara karşı koruma altına alınması ve bir güvenlik duvarı oluşturulabilmesi için, 690 metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde çevre duvarı yapıldı. Ayrıca duvar üstü 2,5 kilometre uzunluğunda fens ve jiletli tel ile kapatıldı.

Kabil Askeri Lisesi
Kabil Askeri Lisesi, Afganistan milli ordusunun beşiği olarak, 1933 yılında, Kabil’in güneydoğu bölgesindeki Şehr Ara’da, Mekteb-i Şir Beçe Ha ismiyle (Aslan Çocukların Mektebi) kuruldu. Okul, 1933 yılında Bagi Babür’ün güneydoğusunda bulunan Emir Abdurrahman Han Sarayı’na taşındı. 1937 yılında ortaokul düzeyine çıkarılan okul, önce Milli Ordu 1 Numaralı Hastanesi’ne, sınıf mevcutlarının artması sebebiyle “Askeri Lise” ismiyle bugün konuşlu bulunduğu Mehtap Kale’ye taşınarak, 1940 yılında 12 öğrenci mezun ederek, ilk mezunlarını verdi.

Kabil Askeri Lisesi’nde, 1940-1949 yılları arasında 9 yıl süre ile Türk danışmanlar görev yaptı. Kuruluş tarihinden 1992 senesine kadar 59 yıl süreyle ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi verilen okulda, 1992 yılından bu yana sadece lise düzeyinde eğitim yapılıyor. Türkiye Genelkurmay Başkanlığı ve Afganistan İslam Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği, 2008 yılı 11 Mart tarihinde 5, 2009 yılı Mart aylarında ise bu sayıya altı kişi daha ilave edilmesiyle toplam 11 Türk Danışman/Öğretmen ekibi görev yapıyor.

Kabil Askeri Lisesi, Afgan gençlerinin eğitim ve öğretimine büyük katkıda bulunduğu için Afgan Milli Ordusu’nun kuruluşundan sonra teşkilata alınarak, yenileşme hareketlerine dahil edildi. Geçmişten günümüze ilim ve kültür merkezi olan lisede, ülkenin çeşitli etnik yapılardan gelen çalışkan Afgan gençleri yetiştirilerek, ülke içi ve dışındaki çeşitli yüksek eğitim kurumlarına gönderiliyor.

Sonraki Haber

Tunus Polisine Uygulamalı Mesleki Eğitim Verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliği ile yürütülmekte olan Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği projesi kapsamında Tunus Emniyet Teşkilatı’nda görevli üst düzey polislere ve emniyet amirlerine uygulamalı mesleki eğitim programı düzenlendi....