Haberler

23 Mayıs 2013

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve Hüseyin Cavit Azerbaycan'da Düzenlenen Uluslararası Konferansla Anıldı

Türkiye ve Azerbaycan’da önemli bir etkiye sahip olan iki şair ve düşünür olarak, aynı dönemde farklı mekanda yaşamış olsalar da aynı duygu ve düşünceye sahip olmuş ve iki ülke arasında kültürel bir köprünün oluşmasında büyük önem taşımış olan büyük Türk şairlerinden Mehmet Akif Ersoy ile Azerbaycan’ın büyük şairlerinden Hüseyin Cavid’in yaşam ve eserlerinin ele alındığı, “Türk Dünyasını Aydınlatanlar: Mehmet Akif Ersoy ve Hüseyin Cavit” konulu uluslararası konferans Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın destekleri ile 16-18 Mayıs 2013 tarihinde Bakü’de düzenlendi.

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü öncülüğünde Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı ve Kafkas Üniversitesi işbirliğinde 16-18 Mayıs 2013 tarihleri arasında Bakü’de başta Türk Cumhuriyetleri ve diğer ilgili ülkelerden gelen çok sayıda bilim adamının katılımı ile düzenlenen “Türk Dünyasını Aydınlatanlar: Mehmet Akif Ersoy ve Hüseyin Cavit” konulu uluslararası konferansa Yunus Emre Enstitüsü, Bağcılar Belediyesi ve Hüseyin Cavid Ev Müzesi tarafından da katkı sağlandı.

16 Mayıs 2013 tarihinde katılımcılar önce Azerbaycan Cumhuriyeti’nin merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in mezarını ve Şehitler Hıyabanı’nı ziyaret etti. Ziyaretler sonrasında Kafkas Üniversitesi’ne geçilerek Mehmet Akif’in fotoğraflarından, mektuplarından ve eserlerinden oluşan “Mehmet Akif Ersoy Fotoğraf Sergisi” gezildi. Sergide Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı yetkilileri tarafından sergilenen eserlerle ilgili konferans katılımcılarına bilgi verildi.

Daha sonra Kafkas Üniversitesi Konferans Salonunda yapılan saygı duruşu ve her iki ülke milli marşlarının okunması ile Konferansın açılış töreni başladı. Açılış töreninde katılımcılara her iki şair ve edibin hayatını anlatan birer kısa film gösterildi. Konferansın açılış törenine, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Başkanı, Milletvekili Prof. Dr. Gövher Bahşeliyeva, Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, AGİT Eski Başkanı – Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, TİKA yetkilileri, Bakü Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Dr. Seriye Gündoğdu ve Hüseyin Cavit Ev Müzesi Müdürü Dr. Gülbeniz Babahanlı katıldı.

TİKA destekleriyle düzenlenen konferansa Türkiye, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Balkan Ülkeleri, Rusya Federasyonu ve Mısır gibi ülkelerden toplam 12 ülkeden 100’ü aşkın bilim adamı bildiri sunmak üzere katıldı. Konferansta sunulan bildirilerin kitap haline getirilerek basımı yapıldı.

Sonraki Haber

TİKA, Atatürk'ün Emanetini Yeniden Canlandıracak

Afganistan Yüksek Öğrenim Bakanı Dr. Ubeydullah Ubeyd TİKA’nın Afganistan’da yürüttüğü projeleri ve 1926 yılında Atatürk’ün emri ile yaptırılan Kabil’in ilk hastanesi ve tıp fakültesi olan Kamil Rıfkı Urga Sanatoryumunun Restorasyonu projesiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere...