Haberler

01 Haziran 2012

İstanbul Zirvesi Somali'nin Umududur

Somali’nin Geleceğine Hazırlık: 2015 Hedefleri başlıklı II. İstanbul Somali Konferansı 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Konferansın ikinci gününde de gerçekleştirilen genel oturuma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun ve çok sayıda devlet başkanı katıldı. Genel Oturumun ilk konuşmasını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yaptı. Davutoğlu konuşmasında başarılı için koordinasyonun zorunlu olduğunu vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, genel kurulun açılış konuşmasını yaptı. Başbakanın konuşmasında, Somali’de barışın, huzurun ve kardeşliğin tesis edilmesi öne çıktı. “Somali’de yaşananlar sadece Somali’nin değil, insanlığın ortak dramıdır.” diyen Erdoğan, 2011 yılı Ağustos ayından itibaren ülkede yaşanan süreci, Türkiye’nin yardımlarını, uluslararası alanda yapılan çalışmaları anlattı. “Somalili kardeşlerimizle tarih boyunca iyi ilişkiler kurduk. Bölgede yaşanan açlık, yoksulluk ve iç savaş sonrasında Somali için bir şeyler yapmanın gerekliliğini hissettik. Her ülkenin yetkilisini, gittiğimiz her yere Somali halkının sesini duyurmaya çalıştık.

Çalışmalarımızı iyi niyet ekseninde sürdürdük. Çocukların ırkı, rengi yoktur. Fakat biz Somali’ye gittiğimizde dünyanın tüm yükünü omuzlarında taşıyan çocuklara şahit olduk. Bir Somali atasözü derki ‘Bir kardeş insanın omzu gibidir’. İstanbul zirvesinde var oaln kardeşliğin Somali’ye taşınmasını istiyoruz. 2012 yılı Ağustos ayı itibari ile geçiş dönemi hükümeti sona erecek. Biz, Türkiye olarak Somali’nin kendi geleceğine karar verecek bir ülke olmasını istiyoruz.” dedi. Başbakan Erdoğan konuşmasında Somali’de ülkemiz tarafından yapılan kalkınma çalışmalarına değindi. THY’nin uçuş seferleri yaptığı, dünyaya kapılarını açan, Mogadişu’da hayatın hareket kazandığı bir Somali tablosunun gelişerek devam etmesini istediklerini yineleyen Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti Mogadişu Büyükelçiliğinin ülkedeki tek batılı büyükelçilik olduğunun altını çizdi. Sadece Mogadişu’da değil Putland’da da çalışmalara başladıklarını söyleyen Erdoğan, Ağustos ayının ülke geleceği için bir kilometre taşı olacağını vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, BM Genel sekreteri Ban Ki Mun konuşmalarını yaptı.

Konferansın 2. gününde gündem konusu olarak Somali’nin Ağustos ayından sonraki geleceği ve bölgede yapılacak çalışmaların önemi vardı.

Konferans, bugün sona erecek.

Sonraki Haber

Türkiye-Karadağ Dostluğu Güçleniyor

Karadağ Devlet Başkanı Rafet Hüsoviç ve beraberinde 150 kişiden oluşan heyet 15 Mayıs 2012 tarihinde ülkemizi ziyaret etti. Bir hafta süren ziyaret sırasında Karadağ Devlet Bakanı ve beraberindeki yetkililer İstanbul ve Edirne’yi kapsayan ziyaret programı...