Haberler

16 Mayıs 2013

Iı. TİKA Danışma Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından “II. TİKA Danışma Kurulu Toplantısı” Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ TİKA’nın çalışmalarından bahsetti.

Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve birçok kurum ve kuruluşun üst düzey temsilcileri katıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, TİKA’nın 1992 yılından bu yana faaliyette olan Türkiye’nin güzide kurumlarından biri olduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin 2012 yılı öncül resmi kalkınma yardımının 2,53 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “Türkiye, kalkınma yardımlarını 2012 yılında neredeyse yüzde 100 artırarak darda ve zorda olan ülkelere yardım yapabilen bir ülke konumuna gelmiştir. Artık Türkiye alan el değil veren eldir” dedi.

Yurt dışında insanların Türkiye’ye ve Türk insanına TİKA’nın yaptıklarından dolayı büyük saygı ve muhabbet gösterdiklerini anlatan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Bu nedenle TİKA, yaptıklarıyla bizim göğsümüzü kabarttığı gibi, bundan sonra yapacaklarıyla da hem darda ve zorda olanların ihtiyaçlarını karşılayacak hem de milletimizin, devletimizin hamiyetperverliğini gösteren faaliyetlere imzasını atacaktır” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA’nın 2002 yılına kadar 2 bin 241 projeyi hayata geçirdiğini, 2002-2012 yıllarında ise 11 bin 447 projeyi uygulamaya koyduğunu bildirdi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA’nın faaliyet ve hizmet alanlarının da büyüdüğünü, başlangıçta Orta Asya eksenli bir teşkilat olan TİKA’nın zamanla Balkanlara, Afrika’ya, Ortadoğu’ya, zorda olan bütün ülkelere elini uzatan bir Türk kuruluşu olma özelliğini kazandığını vurguladı. TİKA’nın 2002 yılında 12 olan koordinasyon ofisi sayısının şu anda 35’e ulaştığını hatırlatan Bozdağ, 106 ülkede proje çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Küresel sorunlara aktif katkıda bulunan Türkiye’nin, resmi kalkınma yardımlarında da 2002 yılına göre önemli bir artış gerçekleştirdiğine dikkati çeken Bozdağ, “2012 yılı öncül resmi kalkınma yardımı 2,53 milyar dolar olarak gerçekleşirken artış miktarına baktığınızda da bir önceki yıla göre yüzde 99,2 oranında resmi kalkınma yardımlarında artış olduğu görülmektedir. Ayrıca STK’lar vasıtasıyla yapılan yardımlar var, onlar bu rakama dâhil değildir. Bu ülkemizin geldiği gücü, sahip olduğu kudreti göstermesi bakımından son derece anlamlı ve önemli bir rakamdır” şeklinde konuştu.

En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansının 2011 yılında Türkiye’de yapıldığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konferansta bu ülkelere yönelik her yıl 200 milyon dolar harcama yapmayı taahhüt ettiğini hatırlattı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2012 yılında En Az Gelişmiş Ülkelere yapılan resmi kalkınma yardımı tutarı 359,91 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “ 2011’e göre bu yüzde 28 buçukluk bir artışı göstermektedir ki Sayın Başbakanımızın taahhüt ettiği rakamın üzerine Türkiye böylelikle çıkmıştır” diye konuştu.

Türkiye’nin IMF’ye olan borcunun son taksitinin dün ödendiğini anımsatan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Artık Türkiye’nin IMF’ye borcu yok. Türkiye bir yandan IMF’ye borç verme müzakeresi yapan bir ülke öte yandan da kalkınma yardımlarını 2012 yılında neredeyse yüzde 100 artırarak, darda ve zorda olan ülkelere yardım yapabilen ülke konumuna gelmiştir. Artık Türkiye alan el değil veren eldir. Bu veren ellerin en güzel örneklerini gösteren teşkilatlarımızdan bir tanesi de TİKA’dır” diye konuştu.

Sonraki Haber

TİKA Afganistan'daki Faaliyetlerine Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Afganistan’da eğitim, öğretim ve kültür alanında faaliyet gösteren bir Sivil Toplum Kuruluşu olan Afganistan İslam ve Sakafat Kültür Merkezi’ne ekipman desteğinde bulundu. Aynı zamanda Kabil Askeri Lisesi’nin çevre duvarı...