Haberler

25 Nisan 2012

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin Kosova'da Restorasyonu TİKA Tarafından Yaptırılan Sultan Murat Türbesi Kompleksini Ziyaret Etti

Kosova Türkleri tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk kutlamalarına katılmak amacıyla Kosova Cumhuriyeti’ne giden İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Priştine’de gerçekleştirdiği yoğun temasları ardından, T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan’ın da aralarında olduğu heyet ile birlikte Sultan Murat Türbesi Kompleksi’ni ziyaret etti. TİKA tarafından yürütülen çalışmalarla eski ihtişamına kavuşan Sultan Murat Türbe Kompleksindeki Selamlık Binası’nı ilk olarak ziyaret eden Bakan Şahin ve beraberindeki heyete, TİKA Priştine Program Koordinatörü Adem Urfa türbe kompleksinin tarihçesi ve Başkanlığımızca yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Urfa, TİKA tarafından yapılan yoğun çalışmalar neticesinde Kosova Sultan Murat Türbesi Selamlık binasının, Kültür ve Tanıtım evine dönüştürüldüğünü, Kosova Kültür Bakanlığı ve Başkanlığımız arasında imzalanan protokolle türbenin yönetimi üç yıllığına devralındığını ifade etti. Ayrıca Türbe kompleksinin işletilmesi yanısıra, Kosova genelinde özellikle tarihi bilgilerin doğru bir şekilde aktarılmasına yönelik uzmanların türbede görev yaptığını ve son yıllarda bakımsızlıktan yıkıma mahkûm edilen önemli Osmanlı eserlerinin Başkanlığımız desteği ile bir bir ayağa kaldırılmaya başlandığını vurguladı.

Selamlık binası ziyareti ardından TİKA tarafından desteklenen “Tarihi ve Kültürel Okul Gezisi” Projesi kapsamında türbeyi ziyaret eden yaklaşık 100 Kosovalı öğrenci tarafından yoğun alkışlarla karşılanan İçişleri Bakanı öğrencilere hediyeler takdim edip, toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

TİKA’nın koordinasyonunda Kosova genelinde 10 okulda pilot uygulama olarak başlatılan “Tarihi ve Kültürel Okul Gezisi” projesi; Balkanlarda Osmanlı mirası, Sultan I. Murad ve I. Kosova Meydan Muharebesi’ni ortaokul ve lise çağındaki çocuklara daha doğru ve tarihi gerçekler ışığında anlatılmasını hedefliyor. Proje kapsamında gezi programına Priştine’den 5, Mitroviça’dan 2, Prizren’den 3 okuldan öğrenciler ve öğretmenler katılıyor ve gezi ardından öğrencilere hediyeler takdim ediliyor. Okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrencilerden büyük bir ilgi gören, Başkanlığımız ve Meşhed-i Hüdavendiğar Derneği işbirliğinde uygulanan projenin 2013 yılında da devam ettirilmesi planlanıyor.

Osmanlı’nın Balkanlar’dan çekilmesi ile 1389’da Kosova Meydan Savaşı’nda şehit edilen Sultan I. Murad’a oğlu Sultan Yıldırım Bayezid tarafından inşa edilen türbeyi ziyaret eden İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e bilgi veren Priştine TİKA Koordinatörü Adem Urfa, padişahın iç organlarının gömülü bulunduğu türbe kompleksinde artık ziyaretçilere en iyi şekilde hizmet verildiğini belirtti. Türbenin başında Fatiha okuyan Bakan Şahin, türbede dört asırdır bekçilik yapan Türbedar ailesinin çay ve börek ikramını geri çevirmeyip ardından Kosova genelinde çeşitli etkinliklerle beş gündür kutlanmakta olan Kosova Türklerin Milli Bayram kutlamalarının kapanış törenine katılmak üzere Prizren’e hareket etti.

İçişleri Bakanı Şahin ve beraberindeki heyet Kosova’daki temaslarının ardından Türkiye’ye döndü.

Sonraki Haber

Somali Emniyet Genel Müdürü'nden TİKA'ya Ziyaret

Polis Akademisi Başkanlığı, 2 Temmuz 2011 tarihinde İstanbul’da Polis Akademileri veya dengi polis eğitim kurumları arasında iletişime ve ortaklığa dayalı etkinlik ve verimliliği artırmaya yönelik çalışmalar yapmak ve karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımına imkân verecek...