Haberler

26 Ocak 2018

Hırvatistan’da Tarihi Osijek Şehri Sergisine TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Doğu Hırvatistan’ın en büyük şehri olan Osijek’te Slavonya Müzesi ve Hırvatistan Kültür Bakanlığı işbirliğinde Tarihi Osijek Şehri Sergisi düzenledi.

Osijekli sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği serginin açılışına, Hırvatistan Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ivica Poljicak ve Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan da katıldı. Osijek İli Vali Yardımcısı, Osijek Belediye Başkan Yardımcısı, akademisyenler, yerel basın mensupları ve eğitimciler ile öğrenciler de açılışta bulundular. Serginin açış konuşmasını yapan Müze Müdürü Dr. Denis Detling, “Osijek şehrinin kalbinin tarihi gelişimini gösteren bu sergiyi hazırlamak için tüm müze personeli olarak ciddi bir çaba ve emek sarfettik, bu çabamızın bugün sonuçlandığını görmek mutluluk veriyor, bu çabamızda bizi destekleyen Kültür Bakanlığına, sergiyi katkılarıyla zenginleştiren ve kataloğun basımını sağlayan Türkiye Cumhuriyeti ve TİKA’ya teşekkür ediyoruz.” İfadelerinde bulundu.

Sergide pek çok önemli eser bulunuyor. Tarihi şehirde, 1950li yıllara kadar ayakta kalıp sonra yıkılan Osmanlı dönemi çeşmesinin yıkım öncesi dönemden orijinaline en yakın çizimi olan 1923 tarihinde meşhur Gustav Antolkoviç tarafından resmedilen Türk çeşmesi tablosu bu eserlerden biri.  TİKA, bu tabloyu Slavonya Müzesi koleksiyonuna bağışlayarak, Slavonya Müzesindeki diğer materyalden ilham alıp çeşmenin 3 boyutlu bir maketini yaptırdı. Ortak mirasın bir öğesini de müze koleksiyonuna kazandırdı. İki dilli sergi kataloğunun basımı da proje kapsamında yine TİKA tarafından üstlenildi.

Sergi Küratörü Dr. Mladen Radic ise, “Sergiyi düzenlerken sadece kendi personelimiz değil etraftaki kültür kurumlarının ve TİKA’nın desteğini aldık. Osijek’in eski şehrinin hem tarihi gelişimini anlattık sergi de, aynı zamanda da burada günümüzde yaşayan insanların da portrelerini sergiye katarak şehrin yaşayan bir parçası olduğunu anlatmaya gayret ettik.” sözleriyle serginin kapsamını anlattı. Hırvatistan Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ivica Poljicak da Osijek’in tarihi önemini ve Hırvatistan tarihindeki yerini vurgulayarak sergi çerçevesinde işbirliği içerisinde olan Slavonya Müzesi ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

Müsteşarın ardından söz alan TİKA Zagreb Koordinatörü Haşim Koç, “Sergi açılışındaki yoğun katılımın Osijek halkının kültür ve sanata olan ilgisinin bir göstergesi” olduğunu belirterek, Osijek’teki 150 yılı aşkın ortak tarihin iki ülke halkları ve kültürleri arasında bir yakınlık vesilesi olduğunu, bu yakınlığın da Slavonya’daki ortak projelerin hayata geçirilmesini kolaylaştırdığını ifade etti.

Sergiyi açmadan önce söz alan Büyükelçi Hızlan, “Yaklaşık 3 ay önce göreve başladım, Osijek Zagreb dışında resmi olarak ziyaret ettiğim ikinci şehir, ilki yine TİKA projeleri vesilesiyle Sisak idi, ikincisi de yine TİKA projesi sebebiyle Osijek oldu, hem Sisak hem de Osijek ortak tarihimizin ortak kültürel öğelerimizin olduğu şehirler” ifadelerinde bulunarak iki ülke arasındaki ortak değerlerin işbirliği potansiyeline değindi. Vali ve Belediye Başkanı ziyaretleri esnasında hem Sultan Süleyman Köprüsü çalışmalarının yeniden canlandırılması hem de farklı işbirliği konularında daha aktif bir seviyeye geçilmesi hususunda mutabık kalındığını bildiren Hızlan, sergide emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek, sergiyi Kültür Bakanlığı Müsteşarıyla birlikte açtı.

Sergi açılışının ardından sergiyi Kürator Dr. Mladen Radic eşliğinde gezen sergi katılımcıları, sergi hakkında detaylı bilgi alma imkanı buldular. Osijek Tarihi Şehir Sergisi, Mart 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. 

Sonraki Haber

Keçiova Camisi'nin Restorasyonu Türkiye'nin Yüz Akı

Türkiye ile Cezayir arasındaki 500 yıllık dostluğun simgelerinden ve Cezayir'in bağımsızlık sembolü Keçiova Camisi'nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle tamamlanan restorasyonu, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) dünya mirası uzmanlarını...