Haberler

17 Mayıs 2017

Hindistan ile Türkiye Arasında Gönül Köprüleri Tekrar Canlanıyor

Mumbai Üniversitesi’ne bağlı All India Khilafat Committe Collee of Education isimli yüksekokulun öğretim görevlilerine TİKA tarafından Türkiye’de işbirliği programı düzenlendi.

Türkiye’nin Hindistan'la olan tarihi ve kültürel bağlarının tekrar canlandırılması ve ülkeler arasında işbirliğinin arttırılması kapsamında Mumbai Başkonsolosu Erdal Sabri Ergen’in girişimleri ve TİKA’nın daveti üzerine Mumbai Üniversitesi’ne bağlı All India Khilafat Committee College of Education adlı yüksekokulun öğretim görevlilerinden oluşan heyet için Mayıs ayının ilk haftası Ankara ve İstanbul’da ziyaret ve işbirliği olanaklarının araştırıldığı bir program düzenlendi.

Program kapsamında Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliğinde yoğun ve verimli bir tanışma ziyareti gerçekleştirildi. Programlar sonucunda ileriye yönelik her iki tarafın eğitimcilerine ve ilgililere tecrübe paylaşımı konusunda kapasite geliştirme programlarının oluşturulması yönünde şifahi olarak mutabakatlar sağlandı.

Kurtuluş Savaşı sırasında Hindistanlı Müslümanların Ankara Hükümetine gönderdiği iaşelerin önemli bir kanalını teşkil eden ve Bumbaili Müslümanlar için halen önem taşımaya devam eden All İndia Khilafat Committee'nin, Mumbai Üniversitesi bünyesinde işlettiği Yüksek Okul yöneticilerinden ve öğretim görevlilerinden oluşan heyetin ülkemizi ziyareti işbirliğimiz ve tarihi bağlarımız açısından da önemli bir adım olarak görülmektedir. Yine bu kapsamda ülkemizin tanıtımı ve muhtemel işbirliğinin başlangıcı olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla ileride oluşacak bağlantıların kurulması bakımından çoğunluğu öğretim görevlilerinden oluşan heyetin ağırlanması ile Hindistanlı akademisyenler, günümüz Türkiye’sinde modern müzecilik, eğitim ve dini konularda ülkemizin edindiği tecrübelerini yerinde görerek tanıma fırsatlarını elde ettiler.

Ankara’nın ardından sosyal ve kültürel programa İstanbul’da devam edilmiş ve başta tarihi yarımada olmak üzere İstanbul’un tarihi mekanları ziyaret edildi.

Programın sonunda heyet, organizasyonda emeği olan herkese şükranlarını sunduktan sonra, işbirliğinin ve bağlantılarının sıkı bir şekilde devam etmesi temennileri ile Mumbai’ye gitti.

Sonraki Haber

Nobel Ödüllü Kolombiya Devlet Başkanı Santos, TİKA'nın Yaptırdığı Okulu Açtı

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ülkesindeki barış sürecinde ilk uygulama bölgesi olan Orejon’da, TİKA’nın inşa ettirdiği okulu törenle hizmete açtı. Törene Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel  Santos ve Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin’in yanı sıra Çatışma Sonrası...