Haberler

13 Şubat 2012

Hersek Bölgesi'nin İlk Mekatronik Laboratuvarı TİKA'dan

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Hersek- Neretva Kanton’unun merkez şehri Mostar’ın önde gelen eğitim kurumlarından biri olan Mostar Makine ve Trafik Lisesi’ne “Mekatronik Laboratuarı” kuruldu.

Yaklaşık 500 Boşnak ve Hırvat öğrencinin öğrenim gördüğü liseye kurulan Mekatronik Laboratuarı Bosna ve Hersek’te örneği az olan, Hersek bölgesinde ise alanında kurulmuş ilk laboratuar oldu.

Laboratuar, düzenlenen bir törenle yetkililere teslim edildi. Törene T.C. Mostar Başkonsolosu Tolga Bermek, HNK Milli Eğitim Bakanı Zlatko Hacıömeroviç, çok sayıda idareci, medya mensubu ve öğrenci velisinin katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Hacıömeroviç, Hersek bölgesinde neredeyse her ay bir TİKA açılışına katılmanın, Türk kardeşlerinin dostluğunu ve desteğini her an yanlarında hissetmenin mutluluğunu ve emniyetini yaşadığını ifade etti. Makine mühendisliği bilgisini elektronik mühendisliği ile birleştirerek yeni bir disiplin olarak mekantronik alanında hizmet verecek laboratuar Mostarlı gençlerin yeni ve çağdaş teknolojiler ışığında çalışmalarını yürütmesine ve kaliteli işgücünün yetişmesine katkı sağlamasının yanı sıra bölgenin endüstriyel gelişimine de önemli bir katkı sunması hedefleniyor.

Projenin yüksek işsizlik oranlarına sahip ve gerek savaş koşulları gerekse de Yugoslavya zamanından kalmış endüstriyel teknolojik birikimi güncelleme hususunda ihtiyaç içinde olan Mostar şehrinde mesleki ve teknik eğitim anlamında önemli bir işlev görmesi bekleniyor.

Sonraki Haber

TİKA ve Jıca Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında ortak işbirliği çalışmalarının temelini oluşturacak mutabakat zaptı imzalandı. İmzalanan mutabakat zaptı ile TİKA ve JICA’nın, Ortadoğu, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar ve Afrika’da...