Haberler

04 Eylül 2018

Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan Kırgızistan'da

Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşa edilen Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi'ni ziyaret ederek Kırgızistan-Türkiye Cengiz Aytmatov Kültür Merkezi'nin açılışını yaptı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan ziyaretine eşlik eden Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan, TİKA tarafından inşa edilerek gerekli ekipmanları ve tıbbi cihazları temin edilen Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulundu. Emine Erdoğan'a ziyareti sırasında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un eşi Sayın Aygül Ceenbekov, Türk heyetinde bulunan bakan eşlerinin yanı sıra bazı Kırgız bakanlar ve TİKA yetkilileri de eşlik etti.

Emine Erdoğan, hastanenin donanımı hakkında yetkililerden bilgi aldı, ileri teşhis ve tedavi hizmetlerinin verildiği hastanedeki çeşitli üniteleri gezdi.

Hastane yetkilileriyle fotoğraf çektiren Emine Erdoğan, Kırgızistan-Türkiye dostluğuna katkı sağlayacak hastanede tedavi görecek olan hastalara geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2013'te, Başbakanlığı döneminde Kırgızistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret esnasında yapılması kararlaştırılan hastane, yakın zamanda hizmete sunulacak. Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi, yaklaşık 12.000 metrekare kapalı alanda hizmet verecek. 51 yatak kapasiteli hastane, kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, genel cerrahi, göğüs hastalıkları, anestezi ve reanimasyon, girişimsel radyoloji, gastroenteroloji branşlarında ileri teşhis ve tedavi hizmetleri sunulacak.  Kurulan hastanede, laboratuvarlar, 2 ameliyathane, 3 yoğun bakım, anjiyo ve görüntüleme bölümleri bulunuyor.

"Milli Kütüphane bünyesinde bulunan Cengiz Aytmatov'un eserleri ve ona atfedilmiş binlerce kitabı da eklediğimizde burası hakikaten adına yakışır bir kütüphane haline gelmiştir" 

Ziyaretin ikinci gününde Hanımefendi Erdoğan, Kırgızistan Milli Kütüphanesi bünyesinde bulunan Kırgızistan-Türkiye  Cengiz Aytmatov Kültür Merkezi'nin açılışını yaptı. Kırgızistan Milli Kütüphanesi, 20 bin m2’lik alanda 90 farklı dilde 6 milyonu aşkın kitap ile yılda yaklaşık 50 bin kişiye hizmet veriyor.  Türkiye, İran, Fransa, Japonya, Rusya gibi ülkelerin Milli Kütüphaneleri başta olmak üzere dünyanın 40 kütüphanesi ile işbirliği yapıyor.

Emine Erdoğan, Cengiz Aytmatov Kültür Merkezinin açılışında, 84 yıllık tarihi geçmişe sahip bu köklü kurumda, Türkiye'nin bir bölüm açarak, ilme ve irfana katkıda bulunmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Emine Erdoğan, büyükelçiliğin eşgüdümü ve TİKA eliyle, tadilat ve restorasyonu yapılan bu salonun, Kırgızistan-Türkiye dostluğunu güçlendirecek bir ilim yuvası olarak gördüklerini ifade etti. 2006 yılında Kırgızistan Milli Kütüphanesi’nde ayrıca TİKA tarafından “Türkçe Eserler Kitaplığı”  oluşturulmuştu.

2006 yılında Milli Kütüphane içerisinde 60 metrekarelik bir odada Türkiye bölümünü açtıklarını ve ülkenin önemli eserlerini buraya getirdiklerini vurgulayan Emine Erdoğan, "Şimdi çok daha büyük bir alanda, sadece bir kütüphane değil aynı zamanda kültür merkezi olarak da kullanılabilecek bir bölümü, Kırgız Milli Kütüphanesi'ne kazandırmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de yayımlanan kültür, sanat, tarih, bilim, turizm ve sağlık alanlarındaki önemli eserleri getirerek, Kırgız araştırmacı, öğrenci ve okuyucuların istifadesine sunmanın memnuniyet verici olduğunu aktaran Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

"Milli Kütüphane bünyesinde bulunan Cengiz Aytmatov'un eserleri ve ona atfedilmiş binlerce kitabı da eklediğimizde burası hakikaten adına yakışır bir kütüphane haline gelmiştir. Ayrıca, kütüphane bünyesinde çocuklarımızın da düşünülmüş olması beni ziyadesiyle memnun etti. Minik okuyucularımız burada ebeveynleri ile sağlıklı ve güvenli bir ortamda kitaplarını okuma ve ödevlerini yapma fırsatı bulacaklardır.

"Türkiye'nin, Kırgız halkına hediyesidir"

Emine Erdoğan, açılışını yaptıkları kültür merkezinin en güzel yanlarından birisinin de buraya büyük edebiyatçı ve düşünce adamı Cengiz Aytmatov'un adının verilmiş olmasının önemine işaret etti.

Bu kültür merkezinin, doğumunun 90'ıncı yılı münasebetiyle merhum Aytmatov'un anısına Türkiye'nin, Kırgız halkına bir hediyesi olduğuna değinen Emine Erdoğan, "Bu vesileyle merhumu rahmetle anıyorum. Kütüphanenin en güzel ve geniş alanlarından birini tahsis eden Kırgız Cumhuriyeti Devletine, Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığına, Kırgız Milli Kütüphanesi Müdürlüğüne ülkem adına teşekkürlerimi sunuyorum. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." dedi.

Emine Erdoğan, ziyareti sırasında kendilerine büyük bir misafirperverlik gösteren Kırgız devletine ve halkına teşekkürlerini sunarak, Türkiye-Kırgızistan dostluğunun güçlenerek sürmesi temennisinde bulundu.

TİKA’nın kurduğu merkeze T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı da , Türkçe Eserler Kitaplığına, Türk tarihi, edebiyat, sanat, bilimsel kaynak ve ansiklopedilerden oluşan 7.000 eseri hediye etti.

Sonraki Haber

TİKA’dan Gazze’de Engelli Ailelerine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gazze’de, Filistin İskân ve Kamu İşleri Bakanlığı ile Es Selame Derneği işbirliğinde, Gazzeli 20 engelli ailesine ait evler bakım ve onarım çalışmaları yapılarak yenilendi. Gazze, yaşanan sorunlar...