Haberler

26 Aralık 2017

Hanımefendi Emine Erdoğan Sudan’da TİKA Tarafından Yenilenen Ebe Eğitim Merkezi’ni Ziyaret Etti

Sudan seyahatinin ikinci gününde, Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan TİKA tarafından yenilenen Sudan-Türk Uluslararası Ebe Eğitim Merkezi’ni ziyaret etti. Sayın Erdoğan, eğitim gören ebelere meslek çantası hediye etti ve eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifika verdi.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da aralarında bulunduğu heyet  24-27 Aralık tarihleri arasında Afrika’da Sudan, Çad ve Tunus olmak üzere üç ülkede temaslarda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da aralarında bulunduğu heyet 24 Aralık Pazar günü ilk olarak Sudan’a hareket etti. Burada resmi karşılama töreni ile karşılanan heyet, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçerek ikili görüşmeler ve resmi temaslarına başladı. 

Sudan ziyaretinin ikinci gününde Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan, Sudan Cumhurbaşkanı Eşi Dr. Widad Babiker, ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile birlikte  360 öğrencinin eğitim gördüğü, tadilatı ve  donanımı TİKA tarafından gerçekleştirilen Sudan-Türk Uluslararası Ebe Eğitim Merkezi’ni ziyaret etti. Burada eğitim gören ebelerin karşılama töreni ardından merkezi gezen ve çalışmalar hakkında bilgi alan Erdoğan, Türkiye’de hazırlanan ebe meslek çantalarını hediye etti. Mezun ebeler, ilk meslek hayatlarında ihtiyaçları olabilecek ekipmanları içeren çantaları almaktan dolayı duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan, ayrıca, TİKA ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliği ile eğitimlerini Türkiye’de başarıyla tamamlayan 10 ebe öğrenciye sertifikalarını verdi. Öğrenciler 2017 yılında Sudan Yunus Emre Enstitüsü’nde aldıkları Türkçe eğitimin ardından Samsun’a giderek 3 aylık eğitim programına katılmıştı.

Ziyaretin sonunda Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan ve Sudan Cumhurbaşkanı Eşi Dr. Widad Babiker sağlık alanında yapılan çalışmaların önemine değinen konuşmalarını yaptılar. Dr. Babiker, böyle önemli bir merkezin Sudan’da bulunmasının önemine değinerek anne-çocuk sağlığının Sudan için önemseninen bir gündem olduğundan bahsetti. Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan ise kadınlara cesaret veren bir hasta-çalışan ilişkisinin ne kadar değerli olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de anne-çocuk sağlığı alanında atılan adımların Sudan’a aktarılması bizim için mutluluk vericidir” dedi.

Sudan-Türk Ebe Eğitim Merkezi 2014 yılından beri kapasite artırım çalışmaları kapsamında TİKA tarafından destekleniyor. Uluslararası ölçekli merkezde, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 120 önlisans, 240 lisans olmak üzere 360 öğrenci eğitim görüyor.

Sudan’da TİKA Faaliyetleri

TİKA Hartum Proje Koordinasyon Ofisi, 2006 yılında Hartum’da resmen faaliyetlerine başladı. Bugüne kadar 180’e yakın proje hayata geçirildi. TİKA Hartum Ofisi, Etiyopya ve Senegal ile birlikte TİKA’nın Afrika’da açtığı ilk ofislerden biridir. Nyala’da 150 yataklı Nyala Türk Eğitim Araştırma Hastanesi, Sevakin Adası’nda bulunan Tarihi Osmanlı Limanı’nın restorasyonu, Sudan Türk Ebe Eğitim Merkezi bu projelerden bazılarıdır. Sudan’da sağlık, eğitim ve kültür alanları başta olmak üzere yapılan tüm çalışmaların hedefi, toplumlar arasında kalıcı barışın ve birlikte kalkınmanın sağlanmasıdır. 

Sonraki Haber

TİKA’dan Cezayirli Çocuk İzcilere Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, “Uluslararası Cezayirli Müslüman İzciler Derneği’nin kolu olan “Muhammed Beşir İbrahimi Derneği”ne ekipman desteğinde bulunuldu.  Cezayir’de, gençlerin ve çocukların okul dışındaki sosyal hayatlarını verimli geçirebilecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri çok...