Haberler

16 Eylül 2013

Gürcistan'da Aisi Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Tadilatı ve Mini Sera Yapımı Projesi Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te engelli çocuklara hizmet verecek olan AİSİ Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi’nin tadilatı, ilave kat ve mini sera yapımı tamamlanarak hizmete açıldı.

Hükümet kararıyla engelli çocuk ve yetişkinlere hizmet vermek amacıyla AİSİ Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi’ne devredilen 9 bin 200 metrekare üzerindeki 2 adet binanın tadilatı, ilave kat ve mini sera yapımı TİKA tarafından gerçekleştirildi. TİKA’nın destekleriyle gerçekleştirilen proje, 5–12 yaş aralığındaki engelli çocukların kamu okullarında özel eğitim alabilmeleri için hazırlanması ve 12-18 yaşlarındaki gençlerin meslek eğitimi görmelerine yönelik gerekli teknik donanımla alt yapısının oluşturulmasını amaçlıyor. Ayrıca proje kapsamında ileride engelli istihdamlarının sağlanması için 18 yaşı ve üzerindeki gençlerin uygulamalı mesleki eğitimi görmeleri de hedefleniyor.

Projeyi talep eden AİSİ Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi 2004 yılında kuruldu. İlk yıllarda 30 engelliye hizmet veren söz konusu merkez, TİKA tarafından yapılan yeni tesislere geçtikten sonra öğrenci sayısını iki kat artırarak çalışmalarına devam edecek. AİSİ Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi’nde rehabilitasyon grubunu çoğunlukla akademisyenler oluşturmakta olup, merkezde psikolog, patolog, tiyatro, müzik, basım işi ve nakış öğretmenleri eğitim veriyor. Merkezin verdiği hizmetler arasında tıbbi rehabilitasyon, sosyal rehabilitasyon, özel beden eğitimi, istihdam öncesi meslek dersi, mesleki uygulamalar da yer alıyor.

2012 yılında başlanan ve 2013 yılında tadilatı tamamlanan AİSİ Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi’nde engelli çocukların sebze üretimi çalışmaları için merkezin bahçesinde uygulama yapabilmeleri için mini bir uygulama serasının inşa edilmesine karar verildi. Bu çerçevede Nisan ayında TİKA tarafından başlatılan çalışmalar Temmuz ayında tamamlanmış olup merkezdeki engelli çocukların ileride istihdam edilebilmesi için gereken bilgi ve kabiliyetini kazandıran mini sebze serası kuruldu.

“Eşitliğe Giden Yol” ismi altında gerçekleştirilen projede TİKA’nın partnerleri Tiflis Büyükşehir Belediyesi, Gürcistan Çalışma, Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gürcistan Ekonomi Bakanlığı oldu. En üst seviyede desteklenen projenin TİKA tarafından gerçekleştirilmesi, Türkiye’nin ve TİKA’nın Gürcistan’daki tanınırlığına büyük katkı sağladı.

Sonraki Haber

Moğolistan Emniyet Genel Müdürlüğü Üst ve Orta Düzey Yönetıcilerine Stratejik Yönetim Planlama Konulu Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi kapsamında Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da Moğolistan Emniyet Genel Müdürlüğü üst ve orta düzey yöneticilerine yönelik Stratejik Yönetim Planlama konulu eğitim...