Haberler

14 Şubat 2018

Gürcistan Tarım Sektörünün Kalkınmasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarım sektöründe Türkiye tecrübelerini Gürcistan’a aktarıyor.

Gürcistan’da 90’lı yıllardan itibaren başlayan ekonomik kriz, tarım sektörünü de olumsuz etkilemiş bu alanın çökmesine neden olmuştu. Yıllarca ülke için avantajsız bir ekonomi dalı olarak tanımlanan tarım, 20 yılı aşkın süreçte gerek teknoloji gerekse insan kaynakları açısından büyük kayıplar yaşamış durumda. Tarım alanında yeni politika oluşturmak adına Gürcistan Hükümeti Amerika, Asya ve Avrupa ülkelerinin örnek ve tecrübelerini incelemeye başladı.

Coğrafi yakınlığı, iklim benzerliği gibi etkenleri dikkate alarak Gürcistan Parlamentosu Tarım Komitesi Başkanlığı, Gürcistan Tarım Bakanlığı ile Gürcistan Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Kafkaslar Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarım alanında Türkiye modelini örnek aldı.

Gürcistan’da tarımsal kalkınmasının desteklenmesi ve çiftçi eğitimlerinde kullanılması amacıyla T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından telif hakkının saklı kalması şartıyla Gürcistan Teknik Üniversitesine Türkiye’de yıllardır başarıyla kullanılan zirai filmleri temin edildi. Toplamda 60 DVD’den oluşan, toprağın verimliliğinin arttırılmasından, tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, tarım zararlıları ve mücadele yolları, ürünlerin ambalajlama, depolama ve pazarlamasına kadar 300 üzerinde filmi içeren set TİKA tarafından Türkçe’den Gürcüceye çevrilerek seslendirilmesi sağlandı.

Gürcistan Teknik Üniversitesinde düzenlenen, Gürcistan Tarım Bakanlığı ve T.C. Tiflis Büyükelçiliği yetkilileri ile ülkede faaliyet gösteren çok sayıda STK’lar ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) dahil donör kuruluşlarının katıldığı törende TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Dr.Ali Özgün Öztrürk, üniversite rektörü Prof. Arçil Prangişvili’ye DVD’lerini teslim etti.

Törende Gürcistan Teknik Üniversitesi bünyesindeki Kafkaslar Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Tarımsal Kalkınma Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Müdürü Prof. Noe Hozrevanidze, faaliyete katılan bilim adamları ve tarım uzmanlarına filmler hakkında detaylı bilgi sunarak Gürcistan’ın başlıca ihraç ürünü olan fındığın yetiştirme zincirini Türk modeline göre anlattı. Sunumdan sonra soru-cevap paneline geçildi.

Türkiye’nin tarım alanındaki tecrübelerini paylaşarak Gürcistan’da tarımsal kalkınmaya katkıda bulunması ile Türk ve Gürcü tarım çevrelerinin yakınlaşmasını hedefleyen proje, Gürcü yazılı ve görsel basında büyük yankı buldu.

Sonraki Haber

Brezilya’da Yaşlı Bakım Evine Tadilat ve Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Brezilya’da Yaşlı Bakım Evi’ne donanım desteğinde bulunuldu. TİKA yetkilileri tarafından Sosyal Gelişim ve Sosyal Politikalar Eyalet Sekreterliği’ne (SEDEST) bağlı olarak faaliyetlerini yürütmekte olan Instituto Integridade (Entegrasyon Enstitüsü)...