Haberler

10 Ağustos 2013

Güney Sudanlı Mühendislere Ham Petrol Boru Hattı İşletmeciliği Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla, Güney Sudan Petrol ve Madencilik Bakanlığında görevli 46 mühendis 20 Temmuz – 1 Ağustos 2013 tarihileri arasında BOTAŞ Ceyhan Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğünde hizmet içi eğitim programına katıldı.

Güney Sudan’ın Ankara Büyükelçiliğinin talebi üzerine TİKA, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve BOTAŞ işbirliğinde 2 haftalık bir eğitim programı düzenlendi. BOTAŞ’ın Irak-Türkiye, Ceyhan-Kırıkkale ve Batman-Dörtyol ham petrol boru hatlarını kontrol eden birimi olan Ceyhan Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğünün eğitim tesislerinde gerçekleştirilen eğitimde boru hattı hidrolik prensipleri, ham petrolün taşınması, depolanması, ölçümü ve tankerlere yüklenmesi konularında bilgi verildi.

Mühendis heyetin takım lideri Papiti Okwaci’nin ifadelerine göre 2011 yılında Güney Sudan’ın Sudan’dan ayrılmasının ardından petrol kuyularının büyük bölümü güney tarafta ham petrolü çıkarma, taşıma ve işleme konusundaki bilgi de kuzeyde kaldı. Bilgi birikimini baştan üretmek zorunda olan Güney Sudan Petrol ve Madencilik Bakanlığı işe aldığı genç mühendisleri benzer eğitim programları ile eğiterek doğal kaynaklarını verimli kullanmayı amaçlıyor. Güney Sudan günde 300 bin varil ham petrol üretiyor ve bu ürün Sudan sınırlarından geçen bir boru hattı ile Kızıldeniz’e gönderiliyor. İki ülke arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ham petrolün sevki sık sık duraklıyor. Güney Sudan’ın ürettiği ham petrolü, inşa edilecek bir boru hattıyla Kenya üzerinden Hint Okyanusuna ulaştırma planı bulunuyor.

Petrolün önemli bir rol oynadığı kalkınmakta olan ülke sayısı her geçen gün artıyor. Petrol ve doğalgaz ekonomik ve sosyal kalkınmayı vaat eden hayati önemdeki kaynaklar. Ne var ki; birçok örnekte görüldüğü gibi petrol gelirleri halka refah olarak dönmüyor. Doğal kaynaklar yönünden zengin birçok kalkınmakta olan ülkede kalkınmışlık göstergeleri düşük seyrediyor.
Bu bağlamda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla, Güney Sudan’ın Petrol ve Madencilik Bakanlığında görevli 46 mühendis BOTAŞ Ceyhan Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğünde hizmet içi eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldı. Katılımcılara sertifikaları Güney Sudan’ın Ankara Büyükelçiliği ve BOTAŞ yetkilileri tarafından verildi.

Sonraki Haber

Kudüs'ü Dünyaya Anlatacak Kitapçık Üç Dilde Hazırlandı

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’nın, Kubbet-üs Sahra’nın ve Kudüs’ün önemini dünyaya anlatacak kitapçıklar Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından üç dilde hazırlandı. Tarihi ve kültürel mirasın korunması ve tanıtılması yolunda çok önemli projelere imza...