Haberler

15 Mayıs 2018

Güney Darfur’da Su Sanitasyonu ve Su Kalitesinin İyileştirilmesine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sudan Cumhuriyeti Güney Darfur Eyaleti Valiliği arasında Mevcut Su Sanitasyonun Sağlanması ve Su Kalitesinin İyileştirilmesi kapsamında protokol imzalandı.

Nyala’da gerçekleştirilen protokol imza programında konuşan Güney Darfur Valisi Adem Fakih, TİKA’nın Sudan’da faaliyetlerine başladığı andan itibaren çok önemli projeleri gerçekleştirdiğini, Nyala’daki hastanenin insanlara şifa dağıttığını, mesleki eğitim projeleri ile özellikle kadınların meslek edinme ekonomik gelişmelerine katkıda bulunduğunu söyledi. Fakih, TİKA’nın gerçekleştirdiği tohum projesi ile de başta mülteciler olmak üzere Darfurlulara istihdama yönelik önemli bir katkı sağlandığını ifade ederek TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

Eyalet Su Projelerinden Sorumlu Kadastro Bakanı Taha Abdullah da TİKA’ya teşekkürlerini ileterek özellikle su projeleri alanındaki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini söyledi. Abdullah, mevcut su laboratuvarlarında ve şehir su şebekesi sistemlerinde rehabilitasyona ihtiyaçları olduğunu, protokol kapsamında TİKA’nın bu kapsamda projeler gerçekleştireceğini, personellerinin eğitilerek laboratuvar ve pompa istasyonlarının daha düzenli hale geleceğini, arızalara daha hızlı müdahale edileceğini belirterek TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

TİKA Sudan Koordinatörü Celalettin Güngenci de protokolün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek,  TİKA olarak Güney Darfurdaki su problemlerinin çözümüne yönelik olarak su analizlerinin belirli aralıkla yapılması, su kuyularının halk sağlığına uygun hale getirilmesi,  laboratuvar uygulamaları ve su kuyusu tamiratları konularında Sudanlı teknik personele eğitimlerin verilmesini hedeflediklerini belirtti.

Nyala Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, su kuyuları, mesleki ve teknik eğitim,  tohum projeleri ile eyaletin kalkınmasında önemli projelere imza atan TİKA, başta Güney Darfur eyaletinin başkenti Nyala olmak üzere eyaletteki mevcut su sanitasyonun sağlanması ve su kalitesinin iyileştirilmesi yoluyla halkın sağlıklı su tüketimini sağlamasına katkıda bulunmayı planlıyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Gambiya Yüksek Yargısına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gambiya’ya bilişim malzemesi desteğinde bulundu. Batı Afrika’da önemli projelere imza atmaya devam eden TİKA, Türkiye’nin yakın dostluk ve kardeşlik ilişkileri içerisinde bulunduğu Gambiya’ya bilişim malzemesi desteğinde bulundu....