Haberler

27 Şubat 2018

Güney Afrika’daki 136 Yıllık Türk Mirası: Osmanlı Kriket Kulubü

Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde, adını Osmanlı alimi Ebubekir Efendi’nin kurduğu okuldan alan Osmanlı Kriket Kulübü 136 yıldır hizmet veriyor.

Güney Afrika’ya Osmanlı Devleti tarafından 1863 yılında ülkedeki Müslümanları eğitmek ve aralarındaki ihtilafları çözmek üzere gönderilen Ebubekir Efendi’nin öğrencileri tarafından kurulan kulüp, ülkede beyaz olmayanların kurduğu ilk kriket kulübü olma özelliği taşıyor.

Osmanlı Kriket Kulübü Başkanı Rydwaun Salie, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulübün Güney Afrika’da beyaz olmayanlar tarafından kurulan ilk spor kulübü olduğunu vurgulayarak, kulübün ırk ayrımcılığı uygulamalarında dışlanan halkı bir arada tutan en önemli dinamiklerden biri olduğunu söyledi.

"Osmanlı Kriket Kulübü, tarihi boyunca ezilen tüm Güney Afrikalıları birleştiren ortak değerlerden biri oldu"

Kulübün tarihi boyunca topluma bir spor takımından öte katkılarda bulunduğunu vurgulayan Salie, “Osmanlı Kriket Kulübü, tarihi boyunca ezilen tüm Güney Afrikalıları birleştiren ortak değerlerden biri oldu. Bu yönüyle ırkçılığın devlet politikası olarak uygulandığı bu topraklarda Osmanlı Kriket Kulubü’nün her dönemi mücadele ile geçti. Biz bu ismi 136 yıldır olağanüstü zorluklara rağmen hep taşıdık." dedi.

Salie, kulüp vasıtasıyla Ebubekir Efendi'nin misyonunu yaşattıklarını belirterek, "Çocuklarımız bu kulüpte kriket ile beraber kültürel değerlerimizi de öğreniyorlar. İslami değerlerimizi her zaman spordan önde tutuyoruz. Bu başarılarımızın ve istikrarımızın esin kaynağı oluyor." diye konuştu.

"TİKA’nın yardımları ile altyapı çalışmalarımızı genişlettik"

Türkiye’nin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı  (TİKA) aracılığıyla kulübe önemli yardımlarda bulunduğuna değinen Salie, "Eskiden tesisimizin güvenlik sorunları vardı ve antrenman alanımız yeterli değildi. Oyuncularımız antrenman için sıra bekliyordu. TİKA’nın yardımları ile hem altyapı çalışmalarımızı genişlettik hem de mevcut oyuncularımız maçlara daha etkili hazırlanıyor." ifadelerini kullandı.

Salie, Osmanlı Kriket Klübü'nün ülkedeki en büyük altyapı takımlarından birisi olduğunu belirterek, "En kısa zamanda tesisimizi farklı spor dallarının da icra edilebileceği şekilde çok amaçlı hale getirmek istiyoruz. Çünkü kriketten başka spor dallarına da ilgi duyan çok sayıda gencimiz var. Bu gençlerimize ilgi duydukları alanda olanak sağlayarak Osmanlı Kriket Kulübü'nü topluma daha faydalı bir kulüp haline getirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

"Medeniyetimizin Afrika algısı açısından çok önemli bir gösterge"

Türkiye’nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen ise Osmanlı Kriket Kulübü’nün Türkiye ile Güney Afrika arasındaki kadim bağı temsil etmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Ülgen, "Afrika'nın bu en uç noktası ile ilişkilerimizin sömürüden ziyade eğitim, kültür ve spor faaliyetleri ile başlamış olması medeniyetimizin Afrika algısı açısından çok önemli bir göstergedir." dedi.

Kulübün ligdeki konumu, altyapısında yetiştirdiği yüzlerce genç oyuncu itibariyle ülkede önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Ülgen, Osmanlı isminin bu seviyede temsil edildiği başka bir ülke olmadığını sözlerine ekledi.

Osmanlı Kriket Kulübü

Osmanlı alimi Ebubekir Efendi, Sultan Abdülaziz tarafından 1863 yılında, ülkedeki Müslümanları eğitmek ve aralarındaki mezhepsel ihtilafları çözmek üzere Güney Afrika'ya gönderildi. Güney Afrika’da okullar açan ve dersler veren Ebubekir Efendi ömrünün sonuna kadar Osmanlı devletini temsilen görev yaptı.

İslam'ın Güney Afrika’da yayılmasını sağlayan Ebubekir Efendi, arkasında pek çok cami ve okul bırakarak 29 Ağustos 1880'de 20 yıla yakın görev yaptığı Cape Town’da vefat etti.

Ebubekir Efendi'nin kurduğu Osmanlı İlahiyat Okulu öğrencilerinden Abdullah Agmat, okulun adından esinlenerek 1882 yılında Osmanlı Kriket Kulübü'nü kurdu.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Kongo Dışişleri Bakanlığı'na Dil Laboratuvarı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na dil laboratuvarı kurulumu gerçekleştirildi. TİKA Kongo Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na TİKA tarafından dil laboratuvarı kuruldu. Gerçekleştirilen...