Haberler

06 Ağustos 2013

Gorajde Projelerinin Temelleri Atıldı

Bosna Hersek’in Gorajde şehrinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından çalışmalarına başlanan Gorajde Kanton Hastanesi tadilatı ve ilave kat inşaatı ile Keçiören Belediyesi, Şahinbey Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı koordinasyonunda yapılan, Gorajde Kültür ve Eğitim Merkezi’nin temel atma törenleri Kayseri Camii’nin bahçesinde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Bosna Hersek’in doğusundaki Bosna Podrinje Kantonu başkenti olan Gorajde şehrinde Kayseri Müftülüğün tarafından 2009 yılında inşa edilen Kayseri Camii’nin bahçesinde düzenlenen temel atma törenlerine, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, , Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş, Gorajde Kantonu Başbakanı Emir Fraşto, Gorajde Belediye Başkanı Muhamed Ramoviç, Gorajde Müftüsü Hamed Efendiç, TİKA yetkilileri ve Türkiye’den ve Bosna Hersek’ten çok sayıda davetli katıldı.

TİKA tarafından inşa edilen ve temel atma töreni gerçekleştirilen Gorajde Kanton Hastanesi 1. ve 2. Katın Tadilatı ve İlave Kat İnşaatının tamamlanmasıyla söz konusu projeden 30 bin kişi faydalanacak. Projeyle Bosna Hersek’in savaştan en çok zarar gören bölgelerinden biri olan savaş mağduru Gorajde şehrindeki halkın sağlık hizmetlerinden daha kaliteli şekilde faydalanabilmesi için mevcut binanın ihtiyacı olan tadilat ve ilave kat inşasının yapılması ile sağlık alanında yaşanan problemlerin de önüne geçilmesi hedefleniyor. Sağlık hizmetleri Gorajde Bosna Podrinje Kantonu vatanadaşlarının yanısıra, Güneydoğu Sırp Cumhuriyeti belediyelerine geri dönen kişilere de daha kaliteli şekilde verilmeye devam edecek.

TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er törende yaptığı konuşmada, temelleri atılan her iki projenin hem kültürel hem de sağlık alanında büyük katkı sağlayacağını vurguladı. TİKA Başkan Yardımcısı Er, Gorajde Kanton Hastanesi’nin iki katının tadilatının ve ilave kat inşaatının kısa sürede bitirilerek en yakın zamanda hizmete açılacağını söyledi.

Gorajde Müftüsü Hamed Efendiç ise Türkiye tarafından Gorajde’ye birçok hizmet yapıldığını belirtti. İki ülke arasındaki kardeşliğin hiçbir zaman sönmeyeceğini dile getiren Gorajde Müftüsü Efendiç, “Kayserili kardeşlerimiz camiyi yaptı. Göngörenli kardeşlerimiz hemen karşındaki parkı yaptı. Keçiören ve Şahinbeyli kardeşlerimiz İslam Kültür merkezini yapacak. TİKA ise hastanemizi yapıyor. Biz, bu yapılan iyilikleri unutmayacak ve gelecek nesillere de aktaracağız’’ diye konuştu.

Gorajde Kantonu Başbakanı Emir Fraşto da Türkiye tarafından bölgede yapılan hizmetlerden dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Gorajde Kantonu Başbakanı Fraşto TİKA tarafından gerçekleştirilen hastane tadilatı ve inşası, kültür merkezi inşası ve medya projelerinden oluşan devasa projelerden dolayı teşekkürlerini sundu. AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, Türkiye ve Bosna Hersek’in iki dost ülke olduğuna dikkati çektiği konuşmasında Bosna Hersek halkına Türkiye’ye verdiği destekten dolayı teşekkürlerini iletti. Temel atma törenlerinin ardından, TİKA tarafından binin üzerinde davetliye iftar daveti verildi.

Sonraki Haber

Ramazanda Afrika'ya Acil Gıda Desteği Sağlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, kuraklık ve gıda yetersizliği sıkıntısı çeken Ruanda, Çad ve Birundi’nin de aralarında bulunduğu 9 Afrika ülkesine Ramazan ayında da acil gıda yardımı gönderdi. Afrika’daki farklı ülkelerde yaşanan iç savaş,...