Haberler

29 Eylül 2017

Gine Bissau Tarım, Orman ve Hayvancılık Bakanlığı Personeline Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Gine Bissau Tarım, Orman ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gine Bissau Kırsal Kalkınma Federasyonu (KAFO) işbirliğinde Gine Bissau Tarım, Orman ve Hayvancılık Bakanlığı’nda görevli 7 kişilik heyete Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nde tavukçuluk eğitim programı düzenlendi.

TİKA ile Gine Bissau Cumhuriyeti Kırsal Kalkınma Federasyonu (KAFO) işbirliğinde gerçekleştirilen “Gine Bissau’da Tavukçuluk ve Arıcılık Projeleri” kapsamında, 2017 Mart ayında Gine Bissaulu çiftçilere tavukçuluk-arıcılık alet ve ekipmanları hibe edilmişti.

Bu kapsamda, Gine Bissau'da kümes hayvanları sektöründe faaliyet gösteren, KAFO’da ve Gine Bissau Tarım, Orman ve Hayvancılık Bakanlığı’nda görevli 7 kişilik bir heyetin mesleki bilgilerinin geliştirilmesi ve Türkiye'nin tavuk yetiştiriciliği alanında sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimlerinin paylaşılması amacı ile T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nde bir haftalık teorik ve pratik bir eğitim programı düzenlendi.

Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Serdar Kamanlı, Türkiye'de kümes hayvanları yetiştiriciliği, tavuk ve yumurta üretimi, kümes hayvanlarının hastalığı ve tedavisi, kullukça makinesi bakımı ve laboratuvar uygulamaları konularında teorik ve uygulamalı eğitim verildiği, özellikle modern kuluçka ve kümes hayvanları yetiştiriciliği konularında uygulamalı eğitim yapıldığını ifade etti. 

Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Kamanlı, Gine Bissaulu katılımcıların ülkelerinde kullanabilecekleri yöntem ve metotların, uzmanlar tarafından ayrıntılı ve uygulamalı olarak gösterildiğini ifade etti. Eğitim kapsamında yerli üreticilerin tavuk yemi, tavuk ve yumurta türleri gibi tavuk ürünleri, üretim metotları ve tavukçuluk malzemelerinin satıldığı yerlerin ziyaret edilerek Türk tavukçuluk örneklerinin yerinde gösterildiğini anlatan Kamanlı, bu ziyaretlerin sistemin işleyişini görme açısından önemli olduğunu kaydetti.

Gine Bissaulu heyetin adına konuşan Amadu Cande ise Türkiye’de tavuk yetiştiriciliği konusunda çok güzel ve faydalı bir eğitim aldıklarını ve aldıkları eğitimin Gine Bissau tarım sektörü açısından faydalı olacağını ifade ederek, iki ülke arasındaki gittikçe gelişen ilişkilerden dolayı gerçekleştirilen bu projede emeği geçenlere teşekkür etti.  Ayrıca, kümes hayvanları yetiştiriciliği alanında Türkiye'de öğrendiklerini Gine Bissaulu üreticilere aktaracaklarını ve daha iyi bir şekilde çalışabileceklerini dile getiren Cande, önemli deneyim ve tecrübelerin kendileriyle paylaşıldığını, bunun da kendileri için önem arz ettiğini belirtti.

Katılımcılar, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nün modern ve önemli bir tesis olduğunu ve eğitimlerin çok güzel geçtiğini belirterek TİKA ve Enstitü yetkililerine teşekkür ettiler.

Sonraki Haber

TİKA Meksikalı Hastalara Şifa Dağıtıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Meksika Sosyal Yardım Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren rehabilitasyon merkezlerinde görevli uzman doktorlara ve teknikerlere yönelik ortopedik protez ve ortez eğitim programı düzenlendi. Meksika Sosyal Yardım Kurumu (DIF...