Haberler

01 Kasım 2019

Gine’de Acil Müdahale Eğitimine TİKA’dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gine Halk Sağlığı Bakanlığı’na Gineli hemşire, acil tıp teknisyeni ve paramediklerin pratik eğitimi kapsamında acil müdahale ekipmanları Sağlık Bakanı Dr. Edourd Niankoye Lamah’ında katıldığı törenle teslim edildi.

Gine’de sağlık alanında çalışanların eğitimi pratikten ziyade teoriğe dayanıyor. Ülkenin tek tıp fakültesinin laboratuvarları donanımdan yoksun olduğu için 3 yıldır öğrenci alamıyor. Paramedik, acil tıp teknisyeni ve hemşire yetiştirmesi amacıyla eğitim veren Sağlık Meslek Okulları ise acil durumlarda hastaya nasıl müdahale edileceğini pratikte öğretecek ekipmanlardan yoksun bir ortamda eğitim veriyor. Az sayıda var olan ambulanslar ise hastaya müdahaleden ziyade dolmuş görevi görüyor. TİKA tarafından ilk aşamada Gineli hemşire, paramedik ve acil tıp teknisyenlerinden oluşan 26 kişiye Sudanlı ve Türk doktorlar eşliğinde acil durumlarda müdahale yöntemleri konularında bir haftalık eğitim programı düzenlendi. İkinci aşamada ise Gine Halk Sağlığı Bakanlığına Sağlık Meslek Yüksek Okullarında yetişen öğrencilerin pratik eğitimleri için içerisinde bebek ve yetiştin maketleri, tıbbi müdahale çantası, defibrilatör, elektirikli aspiratör, orofaringeal kanül, entübasyon tüpleri, enjektörler, serum seti, tansiyon aleti, omurga tahtası, vakum sedye, faraş sedye, kombinasyon sedye, ana sedye ve daha birçok malzemeden oluşan takım Gine Sağlık Bakanı Dr. Edourd Niankoye Lamah’ın ve diğer bakanlık yetkililerin katıldığı törenle teslim edildi.

Acil müdahale eğitim malzemelerinin tesliminden duyduğu memnuniyeti sözcüklere duygusal bir konuşma ile döken Sn. Lamah “Muhtemelen her ülke bizim şu an yaşadığımız durumu bir zamanlar test etti. Okullarımızda verilen sağlık eğitiminin pratikten yoksun olması hastanelerimizde verilen hizmetin kalitesini düşürüyor ve insanların sağlık sistemine duyulan güvenini sarsıyor. Ambulanslarımız hastalara müdahale edecek ekipmanlardan yoksun olarak hasta taşıma işlevi görüyor. Bu yüzden binlerce insanımız daha hastaneye ulaştırılamadan yollarda hayatını kaybediyor. Türk ve Sudanlı doktorların eğitim verdiği 26 sağlık çalışanımız hazırladığımız eğitim programı ile diğer sağlık çalışanlarını eğitmeye başlayacak. Türkiye sağlık alanında parlayan bir yıldız çok büyük bir ilerleme kaydetti. Türkiye’den hem ambulans hibesi hem de sağlık çalışanlarımızın eğitimi noktasında destek bekliyoruz.” diye konuştu.

Sonraki Haber

Burkina Faso’da Okulların Hijyen Eğitimine TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Burkina Faso Eğitim ve Okur Yazarlık Bakanlığı’nın başlattığı “Eğitimde Hijyen Ortamı Sağlanması” projesine destek sağlandı.   UNICEF’in verilerine göre Burkina Faso’da okulların yüzde 82’sinde yeterli hijyen koşulları...