Haberler

05 Nisan 2012

Gerçek Kalkınma Girişimci Kadınların Yetiştirilmesidir

İş Dünyasında Kadın Liderliği İçin Güney Doğu Avrupa İşbirliği Programı, Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu tarafından 5 Nisan 2012 tarihinde Koza Suit Otel’de gerçekleştirildi. Programa Programda Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar, Dr. Sare Davutoğlu, Turizm eski Bakanı  TBMM 23. Dönem Milletvekili Güldal Akşit, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, UNESCO Helenik Ulusal Komisyonu Başkanı Ekaterini Tzitzikosta, ILO Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, Sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.


Türkiye İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu Kurucu Başkanı Arzu Özyol’un açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, sürdürülebilir kalkınmada kadının rolü ve kadın istihdamının arttırılması yönündeki talepler dile getirildi.


Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar toplantıda yaptığı konuşmada, ülkemizde ve dünyada nitelikli kadın işgücünün, kadın girişimcilerin arttırılmasının önemini vurguladı.


Turizm eski Bakanı ve TBMM 23. Dönem Milletvekili Güldal Akşit, “Yaptığımız toplantılarda, ziyaretlerimizde ve Sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız çalışmalarda görüyoruz ki Türkiye’de kadınlar sosyal hayatın her alanında aktif rol almak istiyorlar.” dedi.


Kalkınma Programlarında Kadın Duyarlılığı Arttırılmalı


TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise programda Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı tarafından yaklaşık 100 ülkede kadına yönelik olarak gerçekleştirilen projelere değindi. Dr. Çam, “Kadınların çalışmasını, üretmesini, sosyal hayatın içinde aktif rol almasını önemsiyoruz. Gerçek kalkınma 1000 tane asgari ücretli gen kızın istihdam edilmesi değil, 1 tane girişimcinin, çiftçinin yetiştirilmesidir. Bilim, teknoloji, yatırım, uluslararası finans alanlarında çalışan kadınların sayısının artmasını önemsiyoruz. Yaptığımız projelerde kadınların bilgi ve teknolojiye erkeklerle eşit katılımını sağlamayı amaçlıyoruz. Faaliyet coğrafyamıza dâhil olan ülkelerde hangi alanda ihtiyaç varsa, o alanda kadınlara eğitim veriyoruz. TİKA projeleri ile beş kıtada kadınlar tarımı, balıkçılığı, el sanatlarını, sağlık alanında değişimleri, eğitimdeki yenilikleri öğreniyor. Doğum oranının yüksek olduğu ülkelerde ebe ve hemşire, tarımsal kalkınma çalışmaları yapılan yerlerde çiftçi, genç nüfusun yoğun olduğu bölgelerde eğitimci, sağlıkçı kadınlar yetiştiriyoruz.” dedi.


Kadına yönelik çalışmaların toplumda olumlu bir etki bıraktığını; 21. yüzyılın önemli gündemlerinden birinin de ailenin korunması olduğunu söyleyen TİKA Başkanı, “Savaşlarda, insani krizlerde en büyük acıları kadınlar ve çocuklar yaşıyor. Terör, hastalık, yoksulluk hep gözyaşını getiriyor. Bu yüzden kalkınma programlarında kadın duyarlılığı arttırılmalı; çocuk yetiştirmek, gelecek nesiller için çalışmak, ailenin huzurunu sağlamak ihmal edilmemeli.” dedi.


Konuşmasının sonunda, TİKA’nın son 6 ayda ofis sayısını %20 arttırdığını ve faaliyet coğrafyasını genişlettiğini dile getiren Serdar Çam, “Dünyada yaşanan krizlere anında refleks verebilme özelliğimizi arttırmaya çalışıyoruz. Krizlerin, savaşların etkisini asgari düzeye indirmek ve teknik yardım çalışmalarıyla ülkenin kalkınma süreçlerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.” dedi.


Düzenlenen ödül töreninin ardından program sona erdi. 

Sonraki Haber

Sırbistan Arencelovats Devlet Hastanesine Donanım Yardımı

Sırbistan genelinde çok az hastanede sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler takip ediliyor. Merkezi bütçeden yeterli kaynak alınamaması sebebiyle şartların iyileştirilmesi ancak yardımlarla sağlanıyor. Belgrad’a 80 km uzaklıktaki, Sırbistan genelinde en az gelişmiş belediyelerden Arencelovats’ta bulunan Sağlık...