Haberler

22 Ağustos 2013

Geleneksel Boşnak Kilimleri TİKA'nın Temin Ettiği Tezgahlarda Dokunacak

Taşıdığı ticari önemin ötesinde, sanatsal bir değere de haiz, yüz yıllardır kuşaktan kuşağa aktarılan, Bosnalı kadınların bilgilerini, tecrübelerini ve becerilerini yansıtan Geleneksel Boşnak kilimlerinin üretimini ihya etmek üzere Bosanski Petrovac Belediyesi ile işbirliği halinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından kilim dokuma atölyesi açıldı.

TİKA Bosna Hersek’te geleneksel sanatlarının ihyasına ve üretimine yönelik destek vermeye devam ediyor. Taşıdığı ticari önemin ötesinde, sanatsal bir değeri de haiz, yüz yıllardır kuşaktan kuşağa aktarılan, Bosnalı kadınların bilgilerini, tecrübelerini ve becerilerini yansıtan Geleneksel Boşnak kilimlerinin üretimini ihya etmek üzere Bosanski Petrovac Belediyesi ile işbirliği halinde TİKA tarafından kilim dokuma atölyesi açıldı. Bosanski Petrovac Belediyesi tarafından tahsis edilen atölyede TİKA tarafından sağlanan tezgahlarda Bosanski Petrovac’lı kadınlar üretime başlıyor.

Bosna-Hersek’in batısında Una-Sana Kantonu dahilinde yer alan ve savaş öncesi dönemde nüfusu yaklaşık olarak 15 bin 621 olan Bosanski Petrovac’ın nüfusu yaşanan göçler sonucunda 8 bine kadar gerileyen nüfus içerisinde çalışan kişi sayısı 903 olarak belirlendi. Temel geçim kaynaklarını tarım ve hayvancılığın oluşturduğu şehir, geçmişten bu yana geleneksel kilim üretiminin de merkezlerinden biri olma özelliği ile ön plana çıkıyor.

Atölyede yer alan ve TİKA tarafından temin edilen 50 dokuma tezgahı gerçekleştirilen törenle Belediye yetkililerine teslim edildi. Teslim törenine TİKA yetkilileri, Bosanski Petrovac Belediye Başkanı Zlatko Hujić, Sunçiça Kadın Üreticileri Birliği üyeleri, belediye çalışanları ve üretici kadınlar katıldı.

Törende bir konuşma yapan Bosanski Petrovac Belediye Başkanı Hujić, TİKA tarafından temin edilen dokuma tezgahları sayesinde geleneksel Boşnak kilimlerinin üretiminin Bosanski Petrovac’ta sürdürüleceğini, yine bu sayede pazara kaliteli ürünler sunacaklarını kaydetti. Bosanski Petrovac Belediye Başkanı Hujić, Turistik bölgelerde özellikle Saraybosna ve Mostar başta olmak üzere pek çok merkezde satış ofisleri kuracaklarını belirtti. Açılan atölye ile birlikte kadınlara yönelik istihdam ile birlikte hem gelir sağlanacağını hem de kültürel değerlerin yaşatılacağını belirten Bosanski Petrovac Belediye Başkanı Hujić, katkılarından dolayı TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

TİKA tarafından gerçekleştirilen projeyle geleneksel sanatların desteklenmesinin yanısıra kadın emeğinin değerlendirilmesi ve işsizliğin önüne geçilmesi de hedefleniyor. Atölyede faaliyette bulunmak üzere 160 kadının başvuruda bulunduğu proje kapsamında aynı zamanda kadınlara dokumacılık eğitimi de verilecek. Projenin üretim aşamasına geçmesiyle birlikte turistik merkezlerde satış merkezleri kurulması ve ürünlerin ulusal pazarda ve ülke dışına satışının gerçekleştirilmesi de planlanmaktadır.

Sonraki Haber

Benin ve Togolu Uzmanlara Pamuk Yetiştiriciliği Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Benin Cumhuriyeti ve Togo Cumhuriyeti ile işbirliği kapsamında yürütülen pamuk yetiştiriciliği projesinin ikinci aşaması olan eğiticilerin eğitimi çalışması kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu...