Haberler

25 Temmuz 2013

Gazze'de Sağlık Alanında Faaliyetler Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından temin edilen mikro cerrahi ameliyatları için mobil ameliyat mikroskobu, göz ameliyatları için Fako cihazı ve ortopedi ameliyatları için Artroskopi cihazı, tıbbi sarf malzemeleri Yeryüzü Doktorları Derneği işbirliği ile Gazze Şifa Hastanesi ve Gazze Göz Hastanesi’ne teslim edildi edildi.

TİKA ve Yeryüzü Doktorları işbirliğinde Gazze Şifa Hastanesi ve Gazze Göz Hastanesi’ne tıbbi cihaz ekipman desteğinde bulunuldu. TİKA ve Yeryüzü Doktorları tarafından temin edilen cihazların kurulumu ve eğitimi El Şifa ve Nasser hastanelerinde Türk uzman doktorlar tarafından gerçekleştirildi. Mikro Cerrahi Ünitesinin kurulumu ve Gazzeli doktorlara eğitim vermek üzere El Şifa ve Nasser hastanelerinde çalışan gönüllü ekip 4 günde 12 ameliyat, 99 poliklinik gerçekleştirdi.

Gazze’de ameliyat mikroskobu bulunmadığından klinik mikro cerrahi ameliyatları gerçekleştirilemiyor. 2008’den itibaren gerçekleştirilen saldırılarda ağır yara alan pek çok kadın, genç ve çocuk damar cerrahisi için yeterli donanım bulunmadığından uzuvlarını kaybetmek durumunda kalıyor. Mikro Cerrahi ünitesi, çatışmalarda yaralanan uzuvlara yönelik ameliyatlar yapılamadığı için Gazze’de büyük önem taşıyor. Gazze’de 2012 verileri itibari ile kopan uzuvları dikilemediği için engelli durumuna düşen 926 erkek, 74 kadın ve 63 çocuk bulunuyor.

Bu kapsamda TİKA Yeryüzü Doktorları Derneği ile gerçekleştirdiği işbirliğiyle Gazze’nin yaralarını sarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede TİKA tarafından temin edilen mikro cerrahi ameliyatları için mobil ameliyat mikroskobu, göz ameliyatları için Fako cihazı ve ortopedi ameliyatları için Artroskopi cihazı ve tıbbi sarf malzemeleri Yeryüzü Doktorları Derneği işbirliğinde Gazze Şifa Hastanesi ve Gazze Göz Hastanesi yetkililerine teslim edildi. Bu kapsamda Gazze halkı için büyük önem taşıyan proje gerçekleştirilerek, vatandaşların sağlık alanında daha kaliteli şartlarda tedavi olmalarına imkân sağlandı.

Sonraki Haber

Somali'de Tarım Alanında Kalitenin Artırılmasına Yönelik Çalışmalar Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve İHH İnsani Yardım Vakfı işbirliğinde 2012 yılında uygulamaya konulan Somali Tarım Okulu Projesiyle Afrika kıtasındaki kuraklığa önlem alınarak Afrikalı insanların sahip olduğu zenginliklerin farkına varması ve sürdürülebilir tarımsal...