Haberler

24 Temmuz 2012

Filistin'de Zeytin Yetiştiriciliğine TİKA'dan Destek

Filistin’de yaşanan ambargo nedeniyle sağlık, eğitim, tarımsal kalkınma, alt yapı ve temiz suya erişim konularında yaşanan sorunlar, ülkede TİKA tarafından gerçekleştirilen proje ve faaliyetlerle çözüme kavuşuyor. Filistin’de tarımsal kalkınma ve gıda güvenliği sorunlarını gidermek için başlatılan projeler, bölgede var olan tarım potansiyelinin sanayi ile entegre olmasını sağlıyor. Tarıma dayalı sanayinin gelişmesi için Türkiye ülkede gerçekleştirilecek tarımsal kalkınma projelerine destek veriyor.

Filistin’de Batı Şeria, Kudüs, Beytlehem, Ramallah, Cenin, Nablus ve Selfit bölgelerinde zeytin yetiştiriciliği yapılıyor. Fakat toprak işleme, budama ve hasat sırasında yaşanan eksiklikler, bölgedeki zeytin üretimini istenilen düzeye çıkartmıyor.

Filistin’de zeytin yetiştiriciliğini desteklemek, üretici sayısını arttırmak ve birim miktarda alınan verimi yükseltmek amacıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Filistin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde “Zeytin Yetiştiriciliği” projesi başlatıldı. Proje doğrultusunda ülkemizden zeytin uzmanları 25-30 Haziran 2012 tarihleri arasında Filistin’e giderek, bölgede bulunan üreticilere yönelik olarak eğitim programı düzenledi. Programda kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimine yönelik zeytin yetiştiriciliği, yeni zeytin plantasyonlarının oluşturulması, zeytin hastalık ve zararlı yönetimi, zeytinde fidan üretimi ve zeytin ağacının budanması konularında eğitimler verdi.

Eğitim programı zeytin yetiştiriciliğinin en yaygın olarak yapıldığı bölgelerde gerçekleştirildi.

Ülkemizden bölgeye giden zeytin uzmanları eğitim programı sırasında zeytin yetiştiriciliğinde karşılaşılan teknik sorunları, hastalıkları ve zararlı yönetimleri, yeni zeytin bahçelerinin kurulması, işlenmesi, budanması ve hasat sırasında yaşanan sorunları ele aldı. Üreticilere teknik ve pratik bilgiler içeren sunumlar yapıldı. Doğru olarak bilinen yanlış uygulamalar üzerinde konuşuldu. Ayrıca çeşitli şehirlerde faaliyet gösteren zeytinyağı fabrikalarına çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Zeytin üreticileri ve fabrika sahipleri ile görüşmeler yapılarak üretimde karşılaşılan sorunlar ve eksiklikler değerlendirildi.

Türkiye ve Filistin arasında zeytin üreticiliği konusunda bilgi ve deneyim paylaşımına olanak sağlayan eğitim programı başarı ile tamamlandı. Filistinli zeytinciler Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkür etti.

Sonraki Haber

TİKA'dan Dadaap Mülteci Kampında Hayat Değiştirecek Proje

Dadaap Mülteci Kampı, dünyanın ikinci büyük mülteci kampı olarak biliniyor. Kamp, iç savaş, siyasi istikrarsızlık ve kuraklık nedeniyle Somali’den Kenya’ya göç eden mültecilere ev sahipliği yapıyor. Sayıları her geçen gün artan mülteciler, Dadaap’ta olumsuz çevresel...