Haberler

16 Aralık 2013

Filinpinlere Eğitim Desteği

Filipinler’le ikili işbirliği imkânlarını değerlendirmek üzere ülkeyi ziyaret eden Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı heyeti, resmi görüşmelerin yanı sıra insani yardım ve teknik destek faaliyetlerinde bulundu.

Filipinler ile orta ve uzun vadeli işbirliği imkânlarını yerinde değerlendirmek üzere başkent Manila’yı ziyaret eden TİKA heyeti Sağlık, Eğitim ve İçişleri Bakanlıkları ile üst düzey görüşmelerde bulundu. Görüşmelerde, büyük bir insanlık dramına yol açan Haian tayfununun sebep olduğu yıkımın üstesinden gelinmesinde acil yardımlar kadar orta ve uzun vadeli desteklerin de önemli olduğuna değinildi; bilhassa eğitim ve sağlık alanlarındaki işbirliği teklifleri istişare edildi. Yakın dönemde teknik destek projeleri ve eğitim programları üzerine yoğunlaşması öngörülen işbirliğinin özellikle hastane donanımı, okul tefrişatı ve insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik projelerle genişletilmesi planlanıyor.

Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’ndeki 45 okula bilgisayar desteği sağlandı
Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’ndeki (ARMM) okulların fiziki ve teknik altyapılarının iyileştirilmesine yönelik proje kapsamında 45 okula hibe edilen 80 bilgisayar Cotabato şehrinde ARMM Valiliği’ne teslim edildi. Malzemeleri yetkililere teslim eden TİKA heyeti, ziyaret ettikleri bölge okulunda yakın ilgi ile karşılandı.

ARMM Bölge Valilik Sekreteri Laisa Masiuhud Alamia teslim töreninde yaptığı konuşmada TİKA’ya teşekkür ederek, eğitim konusundaki alt yapı eksikliklerinin giderilmesi konusunda Türkiye’nin desteklerini beklediklerini kaydetti. Sıra ve sandalye gibi en temel ihtiyaçları bile büyük ölçüde öğretmenlerin ve öğrenci ailelerinin destekleriyle karşılanan okullarının çok kısıtlı imkanlarla eğitim vermeye devam ettiğini ifade eden okul müdürleri ise, TİKA’nın desteğinin ders müfredatlarını yeni standartlara uygun bir şekilde güncellemelerinde önemli kolaylıklar sağlayacağını ifade etti.

Tayfun nedeniyle zarar gören okulların arşiv kayıtları, TİKA’nın temin ettiği tabletlerle dijital kayıt altına alınacak
Filipinler Eğitim Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda, tayfundan zarar gören okulların evrak arşivlerini dijital ortamda kayıt altına alarak kurtarmak üzere yüksek çözünürlüğe sahip 40 adet tablet bilgisayar törenle yetkililere teslim edildi. Tablet bilgisayarları Eğitim Bakanlığı adına teslim alan Bakanlık Müsteşarı Mario A. Deriquito, Türkiye’nin Filipin halkının zor günlerinde yanında olmasının mutluluk verici olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki uzak mesafelere rağmen Türkiye’nin yakın ilgisinden dolayı teşekkürlerini sunan Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Deriquito, Türkiye ile işbirliğinin artarak devam etmesini temenni ettiklerini ifade etti.

TİKA Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika Daire Başkanı İbrahim Barbaros Akçakaya, törende yaptığı konuşmada, tayfun sonrası pek çok insani yardım kuruluşunun bölgede olduğunu, bölgede yaşanan felaket sonrası gıda ihtiyacının yanı sıra kamu idarelerinin sağlıklı hizmet verebilmesi için gerekli desteklerin de önemli olduğuna işaret etti. TİKA’nın faaliyet gösterdiği bütün ülkelerde eğitim sektörlerine özel önem verdiğinin altını çizen TİKA Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika Daire Başkanı Akçakaya, Filipinler’de de eğitime destek veren projelere öncelik tanındığını ifade etti.

Sonraki Haber

Kazakistanlı Engellilere Yardım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Kazakistan’da faaliyet gösteren Semey Fiziksel Engelliler Derneği’ne servis aracı desteğinde bulunuldu. Kazakistan’ın doğusunda bulunan Semey şehri yakınlarında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği zamanında 1949-1989 yılları arasında gerçekleştirilen nükleer denemeler...