Haberler

16 Eylül 2013

“Felsefe-Bilim Geleneğinin Kadim Kökleri: Türkmenistan ve Türkmen Kökenli Bilginler” Konferansı Başladı

“Felsefe-Bilim Geleneğinin Kadim Kökleri: Türkmenistan ve Türkmen Kökenli Bilginler” Konferansı Başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde Türkmenistan’la ortak tarihe yönelik projeler geliştirme kapsamında gerçekleştirilen işbirliğinin ilk adımı olarak “Felsefe-Bilim Geleneğinin Kadim Kökleri: Türkmenistan ve Türkmen Kökenli Bilginler” konferansı başladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un 29 Şubat 2012 tarihinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretinde TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile bir görüşme gerçekleştirmişti. Görüşme neticesinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ı Türkmenistan’a davet etmişti. Anılan davete binaen 18-22 Eylül 2012 tarihleri arasında TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da katılımı ile üst düzey bir heyet Türkmenistan’ı ziyaret etmişti.  Ziyaret kapsamında heyet, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov başta olmak üzere Turizm, Spor, Sağlık, Eğitim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Kültür alanlarından sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rektörü tarafından kabul edilerek bilgi alışverişinde bulunuldu. Ayrıca mevcut ve muhtemel projeler ile ülkeler arasındaki muhtemel işbirliği imkânları gözden geçirildi.

Dışişleri Bakanlığında yapılan resmi temaslar sırasında, gerek Dışişleri Bakanı Meredov, gerekse Enstitü Rektörü Baba Zahirov tarafından dile getirilen “Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile İşbirliği Projesi”ne TİKA tarafından da önem atfedilmiş ve mezkûr işbirliği projesinin daha sağlıklı yürümesini teminen TİKA tarafından bir çalışma grubu oluşturuldu. TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er’in nezaretinde, Enstitü ile ilişkilerde Türk tarafını temsilen Akademik Koordinatör olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Resul Usul’un görevlendirilmesi uygun görüldü.

Yapılan ikili görüşmelerde ortak tarihe yönelik projeler geliştirme kapsamında gerçekleştirilecek işbirliğinin ilk adımı olarak “Felsefe-Bilim Geleneğinin Kadim Kökleri: Türkmenistan ve Türkmen Kökenli Bilginler” adlı bir konferansın en kısa sürede planlanmasına karar verildi. Konferansa Türkiye ve Hollanda’dan Türk akademisyenlerin katılımı uygun görüldü.

Konferansa Türkiye’den TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Aydüz, Hollanda Utrecht Üniversitesi’nden Veri Teknoloji Bölümü Uzmanı Hüseyin Şen ve Mimar Mesut Balık katıldı. TİKA’nın Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Koordinatörü İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Resul Usul, Enstitü ile işbirliği hususunda resmi görüşmeler yapmak üzere 18 Eylül 2013 tarihinde heyete dâhil olacak. Saat 10:00’da Uluslararası İlişkiler Enstitüsünün Konferans salonunda başlayan konferansta 51 katılımcı tebliğ sunacak.

Sonraki Haber

Moğolistan Emniyet Genel Müdürlüğü Üst ve Orta Düzey Yönetıcilerine Stratejik Yönetim Planlama Konulu Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi kapsamında Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da Moğolistan Emniyet Genel Müdürlüğü üst ve orta düzey yöneticilerine yönelik Stratejik Yönetim Planlama konulu eğitim...