Haberler

22 Mayıs 2013

Fao ile TİKA Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı arasında, işbirliği anlaşması imzalandı.

FAO’nun Roma’daki genel merkezinde yapılan törenle, FAO Genel Direktör Yardımcısı Laurent Thomas ile TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer, FAO ve TİKA arasında, dünyadaki açlık, kötü beslenme ve sürdürülebilir gıda üretimi gibi konularında işbirliği, en az gelişmiş ve kalkınmakta olan ülkelerde ortak projeler yapma hususunda işbirliğini kuvvetlendirecek anlaşmayı imzaladı.

İmza töreninden sonra açıklamalarda bulunan FAO Genel Direktör Yardımcısı Thomas, “Bugün FAO, Türkiye ve hizmet edeceğimiz insanlar için büyük gün. TİKA ile bugün imzaladığımız metinle aramızdaki işbirliğini güçlendirdik” dedi.

FAO Genel Direktör Yardımcısı Thomas, dünyada açlık, kötü beslenme ve sürdürülebilir gıda üretimi gibi konularda iki kurumun aynı hedefleri paylaştığını belirterek, “Aynı hedeflere tek başımıza ulaşamayacağımız sonucuna vardık. Mücadele ettiğimiz konularda birlikteliğe ihtiyaç var. TİKA ile yaptığımız bu anlaşma bize teknik olarak, teknoloji transfer olarak daha fazla destek sunacak. Birlikte iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

TİKA Başkan Yardımcısı Tuncer ise Türkiye’nin 2012 yılı itibariyle gelişmekte olan ülkelere yaptığı yardımları 2,5 milyar dolar civarına ulaşmış olduğuna dikkati çekerek, “Tabii, bu yardımları yaparken TİKA, yalnız çalışmıyor, uluslararası kuruluşlarla ve diğer ülkelerin ajanslarıyla işbirliği yaparak çalışıyor. Bu kapsamda biz, FAO ile zaten anlaşma yapıyorduk” dedi.

FAO’nun Türkiye’de alt-bölgesel ofisi olduğunu ve yaptıkları bu anlaşmayla aralarındaki işbirliğini daha formel hale getirdiklerini anlatan TİKA Başkan Yardımcısı Tuncer, “Türkiye olarak, en az gelişmiş ülkelere ve kalkınmakta olan ülkelere yardımlarımızı yaparken, tarım, hayvancılık, gıda güvenliği hususlarında uzman bir kuruluş olan FAO’nun uzmanlığından faydalanmayı düşünüyoruz. Birlikte ortak projeler gerçekleştireceğiz bu ülkelerde. Bu sorunlara ortak çözümler bulmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

TİKA Başkan Yardımcısı Tuncer, öncelikle kendi ofislerinin bulunduğu yerden başlamak üzere 48 en az gelişmiş ülkede, tarım, hayvancılık, gıda güvenliğinde ülkelerin ihtiyacına göre projeler geliştireceklerini kaydetti.

Sonraki Haber

TİKA'dan Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin 3. Olağan Kongresine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın destekleriyle, Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin 3. Olağan Kongresi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Ardahan Üniversitesi’nin daveti üzerine Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’dan üniversitelerin katılımı ile 11 Kasım 2009 tarihinde kurulan ve temel...