Haberler

08 Ağustos 2017

Etiyopyalı Ekonomi Uzmanlarına Tecrübe Paylaşımı Programı Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın katkılarıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ekonomi ve Finans Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Gümrük İdaresi ve Kalkınma Ajansı uzmanlarından oluşan 10 kişilik heyet, ekonomi yönetimi alanında tecrübe paylaşımında bulunmak amacıyla Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda, T.C. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, KOSGEB ve TSE bünyesinde, 2017 ve 2018 yıllarında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) eğitimi düzenlenmesi planlanan ülkeler arasında yer alan Etiyopya’dan 10 kişilik heyete yönelik ülkemizin DTÖ üyeliğinden kaynaklanan tecrübelerinin aktarıldığı beş günlük bir eğitim programı düzenledi.

Etiyopyalı ekonomi uzmanları program boyunca; Türkiye ve Etiyopya Arasındaki İkili Ekonomik ve Ticari İlişkiler, DTÖ Tarım Anlaşması ve Devletin Tarımdaki Rolü Üzerine Güncel Müzakereler, Sulama ve Ürün Sağlığı Önlemleri,  Ticaretin Önündeki Teknik Engeller, Ticaret Politikası Enstürmanları, DTÖ Hizmet Ticareti Genel Anlaşması ve Hizmet Ticaretinin Takvimlendirilmesi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Desteklenmesi Yöntemleri, Çok Taraflı Ticaret Sistemi, Doha Kalkınma Gündemi başlıklı seminerlere katılmanın yanı sıra Ankara Gümrük Müdürlüğü ve OSTİM’de gözlemlerde bulunma imkanı buldu.

TİKA’yı da ziyaret eden söz konusu heyet, TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin tarafından kabul edildi. Toplantıda TİKA’nın dünya geneli ve Afrika özelindeki faaliyetlerine değinen Çetin, Etiyopya’nın tarihi ve kültürel boyutları itibarıyla Türkiye için önemli bir ülke olduğunu ifade etti.

Ziyaret esnasında heyete başkanlık eden Etiyopya Büyükelçiliği II. Müsteşarı Terefe Haile Eggu, TİKA’nın ülkelerine sağladığı katkılardan dolayı müteşekkir olduklarını belirtti. Etiyopya Ticaret Bakanlığı Ticaret Kayıt ve Lisans Müdürü Amelework Mune ise, iki ülke arasındaki işbirliğinin artarak devam etmesini beklediklerini dile getirdi.

Eğitim programının akabinde düşüncelerini paylaşan Etiyopyalı ekonomi uzmanları, düzenlenen tecrübe paylaşımı programından duydukları memnuniyeti ifade ederken Türkiye’nin ekonomi yönetimi alanında önemli bir birikime sahip olduğunu vurguladı.  

Sonraki Haber

TİKA’dan Omurilik Felçli Çocuklara Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla, Kırgızistan’daki “Bişkek Ulusal Ana ve Çocuk Sağlığı Merkezi” bünyesinde omurilik felçli çocukların rehabilite edileceği merkez faaliyete geçti. Kırgızistan’da gerçekleştirdiği projelere yenilerini ekleyen TİKA’nın katıklarıyla “Bişkek Ulusal Ana...