Haberler

17 Ocak 2017

Etiyopya Harar Son Osmanlı Konsolosluk Binası Restorasyonu Tamamlandı

Etiyopya’nın Harar kentinde bulunan tarihi Osmanlı Konsolosluk Binası’nın restorasyonu Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tamamlandı.

Etiyopya’nın eski bir kültür ve ticaret şehri olan Harar'da bulunan 100 yıllık Osmanlı Konsolosluk Binası’nın restorasyonu titiz bir çalışmanın ardından tamamlandı. 4 Nisan 1912 tarihinde Osmanlı Konsolosluğu olarak hizmet vermeye başlayan ve Muhammed Ali Köşkü olarak da bilinen bina, zaman içinde yapılan ek yerleşkelerle bugünkü halini aldı. Gerçekleştirilen restorasyon çalışmasıyla yönetim birimi, kültür merkezi, misafirhane, kafeterya ve dinlenme alanından oluşan büyük bir yapıyı şehrin kültür hayatına kazandırmış oldu.

Klasik Türk evlerine benzer bir mimariye rastlanılan Harar şehrinde özellikle restorasyonu yapılanı iki katlı binada revak detayları ile yapı aslına uygun bir hale getirildi. Bina aynı zamanda Osmanlı mimarisinde sıcak bölgelerde sıklıkla karşılaşılan dış sofalı Türk evlerinin benzeri bir mimari özelliği taşıyor.

TİKA dünya kültür mirasına sahip çıkıyor

Etiyopya'nın doğusundaki tarihi Harar şehri Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Etiyopya’nın surlarla çevrili tek şehri olan Harar’da birçok Türk kökenli aile yaşamakta. Osmanlı ile ilk teması 16. yüzyıla değin uzanan bölgenin 1875 yılında Mısır Hıdivliğine bağlanmasının ardından Harar Türkleri olarak tabir edilen nüfus varlığını halen korumakta.

Harar'daki asırlık konsolosluk, Osmanlı Devleti ile Habeşistan (Etiyopya) arasındaki ilk daimi siyasi ilişkiler kurulduktan sonra açılmıştı. TİKA tarafından Harar şehrine kazandırılan bu eser, şimdiden şehrin simgelerinden biri olma özelliğine kavuştu.

Sonraki Haber

Tacikistan Kızılay Cemiyeti’ne Tadilat ve Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Tacikistan Kızılay Cemiyeti Duşanbe Şubesi’ne tadilat ve donanım desteğinde bulunuldu. TİKA, Tacikistan’da gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. İnsani yardım konusunda faaliyetlerine 85 yılı aşkın bir süredir...