Haberler

09 Ekim 2017

Emine Erdoğan Ukrayna’da TİKA Projelerini Açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan Kiev’de Taras Şevçenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü’nde TİKA projelerini açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin 6. toplantısı vesilesiyle resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Ukrayna’nın başkenti Kiev’e geldi. Resmi ziyaret için Kiev’e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi programları öncesinde Ebedi Zafer Anıtı’na geçti ve anıta çelenk bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko Tarafından resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, Taras Şevçenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü’nde TİKA tarafından kurulan İsmail Bey Gaspıralı Odası, hemen yanındaki Gagavuz Dersliği ve dilbilimci ve tercümanların yetiştirileceği, simultane kabinleri ve akıllı tahta ile donatılan akıllı sınıfı açtı. Emine Erdoğan’a TİKA Ukrayna Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, beraberindeki heyet ve Taras Şevçenko Üniversitesi Rektör Vekili Petro Beh eşlik etti.

Emine Erdoğan üniversite girişinde, ekmek ve tuz ile karşılandı. Kırım Tatar ve Ukrayna halk oyunlarını izleyen Emine Erdoğan ilk olarak TİKA tarafından enstitü bünyesinde kurulan İsmail Bey Gaspıralı Odası ve hemen yanındaki Gagavuz dersliğini açtı. TİKA Kiev Koordinatörü Bolat’tan duvarda asılı TİKA proje fotoğrafları hakkında bilgi alan Emine Erdoğan, daha sonra Rektör Vekili ile birlikte yine TİKA tarafından kurulan akıllı sınıfı açtı. Simultane kabinleri ve akıllı tahtayı inceleyen Emine Erdoğan proje hakkında bilgi aldı.

Açılışların ardından Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet üniversitenin konferans salonuna geçti. Ukrayna ve Kırım Tatar halk oyunlarının ardından konuşmalara geçildi. Açılışta konuşan Emine Erdoğan konuşmasında “Ülkemizin kalkınma kuruluşu TİKA’nın kurduğu İsmail Bey Gaspıralı Odasını, akıllı sınıf ve akıllı tahtalarını üniversitenizi hizmetlerine sunuyoruz. Gerçekleştirilen bu projelerin, üniversitenizin dil eğitimine katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

– Kırım’da doğan Gaspıralı’nın yaptıkları bugün de rehberimiz olmayı sürdürüyor

Emine Erdoğan Gaspıralı Odasının ve üniversitede gerçekleştirilen diğer projelerin ortak tarihin sembolü olarak gördüğünü söyleyerek sözlerine şöyle devam etti, “Kırım’ın tarihimizde ve gönlümüzde çok ayrı bir yeri var. İsmail Gaspıralı, hem modern Türkçe’nin hem de basın tarihimizin en önemli aydınlarından biridir. Kırım’da doğan Gaspıralı’nın yaptıkları bugün de rehberimiz olmayı sürdürüyor.” Edebiyat ve kültür alanındaki çalışmaların diğer tüm alanları birbirine bağlayan bir çimento gibi olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, açılışı yapılan İsmail Gaspıralı Odasının Türkçe’nin öğretilmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

– TİKA üniversitemizde çok büyük işler yaptı

Rektör Vekili Beh ise yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretinde verdiği sözlerin hayata geçirilmesinden dolayı mutlu olduklarını belirterek Türkolojinin Ukrayna’da yaygınlaştırılmasında TİKA’nın çok büyük katkısı olduğunu ifade etti. TİKA’nın üniversitede çok büyük işler yaptığının altını çizen Beh, TİKA ve T.C. Kiev Büyükelçiliği dışında başka hiçbir ülkenin bu kadar büyük destek vermediğini söyledi.

Program, bölümlerinde başarı gösteren 25 öğrenciye Emine Erdoğan tarafından tablet hediye edilmesinin ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi. Açılışlar kapsamında Türkçe'nin ana yabancı dil ve seçmeli dil olarak okutulduğu üniversite bölümlerine TİKA tarafından akıllı tahta kompleksleri temin edilecek. Toplam 8 akıllı tahta kompleksi Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Coğrafya, Tarih, Gazetecilik, Psikoloji Fakültelerine, Folklor, Ukrayna Dili ve Türkoloji Bölümlerine teslim edilecek.

TİKA Ukrayna’da 20 yılda 312 proje hayata geçirdi

TİKA, 1997 – 2017 yılları arasında Ukrayna’da eğitim, sağlık, sosyal altyapılar, kapasite geliştirme ve kültürel mirasın korunması gibi alanlarda toplam 312 projeyi hayata geçirdi.

Meslek edindirme projeleri ile 650 kişiye eğitim verildi. Eğitim; Yaklaşık 100 okulun tadilatı ve donanımı gerçekleştirilerek yenilendi, 5 okulda ek bina inşaatı yapıldı.

Hastane ve sağlık ocağı tadilatı, sağlık aracı temini ve donanım desteğine yönelik 44 proje uygulandı. 40.000 kişiye içme ve bahçe tarımı için su tedarik edildi. 17 su kuyusu ve 2 çeşme hizmete açıldı. 66 kapasite geliştirme programını uygulanarak toplam 1.308 kişiye eğitim verdi.

Kırım Tatar Toplumu Konut Edindirme Projesi kapsamında 1000 aileye konut teslim edildi.

Kongre ve sempozyumlara destek, kültürel işbirliği faaliyetlerine destek ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği alanlarında 81 projeyi hayata geçirildi.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Mitroviça Okullarına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kosova’da eğitim kapasitesinin ve kalitesinin yükseltilmesi amacıyla projeler gerçekleştirmeye devam ediyor. TİKA tarafından Mitroviça Belediyesinde bulunan Anton Zako Çayupi İlk Öğretim Okulu ve Hasan Priştina Ekonomik Lisesi’nde gerçekleştirilen...