Haberler

11 Ekim 2017

Emine Erdoğan Novi Pazar Hastanesi Jinekoloji ve Doğum Bölümünü Açtı

Yılda ortalama 2.500 doğumun gerçekleştiği Novi Pazar Devlet Hastanesi’nin Jinekoloji ve Doğum Bölümü Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle açıldı.

Açılışa Emine Erdoğan’ın yanı sıra Sırbistan Sağlık Bakanı Zlatibor Loncar, Novi Pazar Belediye Başkanı’nın eşi Saida Bişevaç, “Dragica Nikolic” Vakıf Başkanı Dragica Nikolic, Sırbistan Demografi ve Nüfus Politikaları Bakanı Slavica Djukic Dejanovic, Sırbistan Ticaret Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı’nın eşi  Amra Ljajic ve TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa DAiresi Başkanı Mahmut Çevik katıldı. Hastaneyi gezen ve yapılan çalışmalar ile hastane Müdürü Mirsad Djerlek’ten  bilgi alan Emine Erdoğan, yeni doğum yapan annelere hediye verdi. 

Toplam 300.000 kişiye hizmet veren Jinekoloji ve Kadın Doğum Bölümü, yapıldığından beri herhangi tadilat görmediğinden gerekli standartlara uygun değildi. Bu durum da bebek ölümlerinin sıkça yaşanmasına neden oluyordu. 

TİKA ve Sırbistan eski Cumhurbaşkanın eşi Dragica Nikolic tarafından kurulan Dragica Nikolic Vakfı ile işbirliği içerisinde bölümün durumunu iyileştirmek amacıyla ilk aşamada proje çizimi yapıldı. Proje kapsamında yaklaşık 1.500 metrekare alana sahip bölümün tadilatının yapılması, hasta odalarının yenilenmesi, iki adet yeni ameliyathane oluşturulması, hasta ve servis asansörleri ile bölüm için gerekli olan havalandırma ve tıbbi gaz sistemlerinin yenilenmesi işleri TİKA tarafından tamamlandı. Ayrıca, tadilat çalışmalar tamamlanan bölümün ihtiyaç duyduğu tıbbi donanım ile mobilyalar da yine TİKA tarafından temin edildi.

Yenilenen Jinekoloji ve Doğum Bölümü ile doğum esnasında yaşanan ölüm oranları büyük ölçüde azaltıldı. TİKA tarafından sağlanan tıbbi donanımlar ile hastane, zor doğumlar için gerek bölgenin gerekse diğer ülkeler için tek merkez oldu.

Sırbistan’da TİKA Faaliyetleri

TİKA Belgrad Proje Koordinasyon Ofisi, 26 Ekim 2009 tarihinde Sırbistan’da resmen faaliyetlerine başladı. Belgrad PKO, 2010 Kasım ayından bu yana kendi binasında hizmet veriyor. Kısa sürede gerçekleştirdiği ve Sırbistan geneline yayılan projeleri sayesinde Türkiye’nin ve TİKA’nın tanıtımına önemli katkılarda bulunuyor. Bugüne kadar 223 proje hayata geçirildi. Bu projelerin %35’i eğitim altyapılarının iyileştirilmesi, %5’i tarım ve hayvancılık, %16’ı sağlık altyapısı kapasitesi geliştirilmesi ve %14’ü restorasyon projelerinden oluşuyor. Bu çerçevede sosyal, ekonomik ve kültürel alanda yapılan tüm çalışmalar ile birlikte, toplumlar arasında kalıcı barışın ve birlikte kalkınmanın sağlanması hedefleniyor.

Sonraki Haber

Latin Amerika İtfaiyecilik Eğitim Programı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin işbirliğinde Latin Amerika İtfaiyecilik Eğitim Programı devam ediyor. Bilindiği üzere Latin Amerika doğa harikaları ve korunması medeniyet için önem arz eden yeşil alanlarla dolu...