Haberler

09 Ekim 2018

Emine Erdoğan Macaristan’da TİKA Programına Katıldı

Hanımefendi Emine Erdoğan Macaristan’da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğinde Türk-Macar işbirliğinde Kenya'da yürütülen sağlık faaliyetlerine ilişkin programa katıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader'in eşi Anita Herczegh ile bir araya geldi. Herczegh ile Macar kültürünün sergilendiği defileyi izleyen Emine Erdoğan, daha sonra Semmelweiss Üniversitesi'nde TİKA'nın desteğiyle Türkiye ile Macaristan eş güdümünde Kenya'da yürütülen sağlık faaliyetlerine ilişkin programa katıldı. Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Bu uygulama, Türkiye ile Macaristan'ın sağlık alanındaki tecrübelerinin, Afrika'ya aktarılması açısından bir ilk olma niteliğini de taşıyor. Sağlık alanındaki çok taraflı işbirliğinin ne kadar verimli olabildiğini gösteren bu başarılı tecrübe, başka projeler için de ilham kaynağı olacaktır." dedi.

TİKA koordinasyonunda 15 Türk, 5 Macar, 61 Kenyalı olmak üzere toplam 81 kişiden oluşan sağlık ekibi ile gerçekleştirilen “Kenya Sağlık Hizmetlerini Destekleme Programı” kapsamında; ağız ve diş sağlığı branşında 1.000 muayene, 875 ağız-diş operasyonu; göz branşında 2.000 göz sağlığı taraması, katarakt başta olmak üzere 175 göz ameliyatı; jinekoloji branşında 20 ameliyat, üroloji branşında 10 ameliyat, pediatri branşında 35 ameliyat, genel cerrahi alanında 20 ameliyat gerçekleştirildi. Bunların yanı sıra 75 acil durum vakasına müdahalede bulunulurken 175 Kenyalı tıp fakültesi öğrencisi ve pratisyen hekime de uygulamalı eğitim verildi.

Program ile Kenya halkının sağlık hizmetinin ve yaşam kalitesinin artırılması kapsamında yaklaşık 4.500 kişiye sağlık hizmeti sunuldu. Türk, Macar ve Kenyalı doktorlar tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen çalışmalarla karşılıklı tecrübe paylaşımı ve bilgi aktarımına imkân sağlayan program Kenyalı doktor adaylarına alanlarında tecrübe kazanma fırsatı da verdi.

Sonraki Haber

TİKA Pakistan’da Robot Laboratuvarı Açtı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan'ın Talagang kentindeki Beytüsselam Eğitim Vakfı'nda medya ve robot laboratuvarı açtı. Laboratuvarın açılışına Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul, TİKA İslamabad Koordinatörü Mehmet Emre Aktuna ile çok sayıda...