Haberler

24 Temmuz 2012

Eğiticilerin Eğitimi Kazakistan'da Görme Engelli Çocuklara Işık Oluyor

Orta Asya’nın yüz ölçümü bakımından en büyük ülkesi olan Kazakistan ve Türkiye arasındaki ortak tarihi ve kültürel miras, bölgede gerçekleştirilen projelere de yansıyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ülkede sosyal ve teknik alt yapıyı gerçekleştirecek birçok projeye imza atıyor. Bilimsel araştırmalar, engelli bireylerin eğitilmesinin bir zorunluluk olduğunu ve verilen her eğitimin onların hayatında bir kilometre taşı olduğunu gösterirken; TİKA engelli bireylerin eğitiminde ortak dünya standartlarının yakalanması için Kazakistan başta olmak üzere birçok ülkede çalışmalar yapıyor.

Kazakistan’ın doğusunda bulunan Semey Şehri 3 No’lu Görme Engelli Çocuklar Okulu yöneticileri geçtiğimiz mart ayında, TİKA’nın koordinasyonunda ülkemizde çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Okul yöneticileri ziyaret sırasında Türkiye’de görme engelli öğrencilerin eğitimi sırasında kullanılan materyalleri ve eğitim metodlarını yerinde inceledi.

Çalışma ziyaretinin verimli geçmesinin ardından görme engelli çocuklar okulunda görev yapan öğretmenlerden oluşan ikinci grup 25-29 Haziran 2012 tarihleri arasında Türkiye’ye geldi. TİKA ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde Kazak öğretmenlere uzman eğitimi verildi.

Eğitim programından memnun kalan öğretmenler, ülkemizde yaptıkları incelemelerden ve gördükleri eğitimden memnun olduklarını ifade etti. Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkür eden öğretmenler, eğitim programının ilerleyen dönemde devam etmesini istediklerini ifade etti.

TİKA ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen bu projenin devam etmesi öngörülüyor.

TİKA; eğitim, sağlık, restorasyon ve tarımsal kalkınma konularında ihtiyaçlara anında cevap verebilen, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen ve ülkelerin kendi önceliklerine paralel olarak ilerleyen projeler yapmaya devam ediyor.

TİKA projeleri Kazakistan’da, Sudan’da, Madagaskar’da, Senegal’de, Mısır’da bir çok öğrenciye ışık oluyor.

Sonraki Haber

TİKA'dan Dadaap Mülteci Kampında Hayat Değiştirecek Proje

Dadaap Mülteci Kampı, dünyanın ikinci büyük mülteci kampı olarak biliniyor. Kamp, iç savaş, siyasi istikrarsızlık ve kuraklık nedeniyle Somali’den Kenya’ya göç eden mültecilere ev sahipliği yapıyor. Sayıları her geçen gün artan mülteciler, Dadaap’ta olumsuz çevresel...