Haberler

18 Şubat 2013

Duha Türklerine Bayram Hediyesi

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında bir keşif dergisinin yaptığı çalışma sonucu ‘Kayıp Türkler’ başlığıyla gündeme gelen, medyada ve kamuoyunda ilgi uyandıran “Duha(Dukha)” Türklerine kış için insani yardım malzemelerinden oluşan paketler TİKA Program Koordinasyon Ofisi yetkililerince teslim edildi.

Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’dan 1000 km uzaklıktaki Hövsgöl Vilayeti’nin Tsagaannuur ilçesi sınırlarında yaşayan Duha Türkleri 60 haneden ve 6000 kişiden oluşan göçebe bir topluluk. Rengeyiği çobanlığı yaparak geçimlerini sürdüren Duha Türkleri, Türkiye Türkçesine yakın bir lehçe kullanıyorlar. Şamanist olan Duha Türkleri tüm ihtiyaçlarını doğadan ve rengeyiklerinden karşılıyorlar. Zorlu kış aylarını geçirmek için ilçe merkezine yakın yerlerde yaşayan Duha Türkleri yazın rengeyikleriyle birlikte daha yüksek yerlere göçüyorlar.
Duha Türkleri doğaya oldukça saygılı bir topluluk olarak dikkat çekiyor. Dünyada bu şekilde yaşayan çok fazla topluluğun olmayışı ve gerek kullandıkları dil gerek inanış olarak eski orta Asya Türkleriyle bir takım benzerliklerinin olması Duha Türklerini oldukça özel yapıyor.
Yapılan ön çalışmaların ardından yaşadıkları coğrafyanın çetin kış şartlarında kendilerine yardımcı olabilmesi adına kışlık kıyafet, ayakkabı ve temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan yardım paketleri hazırlandı. Zor şartlar altında yolculuk eden TİKA Ulanbator Program Koordinasyon Ofisi çalışanları bir kısmı uçakla, bir kısmını ise donmuş göllerin de üzerinden geçilerek tamamlanan zorlu bir yolculuğunun ardından yardım paketlerini Duha Türklerine ulaştırdı. TİKA heyetini karşılamak üzere Tsagaannuur ilçe merkezine gelen Duha Türklerine yardım malzemeleri törenle teslim edildi. Bu arada Moğolistan’ın en önemli bayramı olarak kutlanan Tsagaan Sar (Beyaz Ay) Bayramını TİKA’nın hediyeleriyle karşılayacak olan Duha Türkleri yardım paketlerini geyiklerine yükleyerek ailelerinin yanlarına döndüler.

Sonraki Haber

Joint Stock Company "fonu Tga" Heyetine Bankacılık Eğitimi Verildi

Kazakistan Milli Bankası Sorunlu Kredi Kurumu Fonu Joint Stock Company "Fonu TGA" heyeti Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nı (TİKA) ziyaret etti. Kazakistan Cumhuriyeti, dış yatırımlardaki artışlar ve başarılı reformlar sayesinde ekonomik alanda büyük ilerlemeler...