Haberler

14 Ağustos 2013

Dost ve Kardeş Ülkelerin Polisine Eğitim Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle, yılın ilk altı aylık döneminde, farklı ülkelerden 218 polise eğitim verildi Bosna Hersek, Filistin ve Tacikistan başta olmak üzere değişik ülkelerden eğitime katılan polislere, özel harekât, pasaport, çevik kuvvet, liderlik ve yöneticilik gibi çeşitli alanlarda eğitim desteği verildi.

TİKA ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde 2007 yılında, dost ve kardeş ülkelerin emniyet güçlerine destek sağlamak amacıyla “Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi” başlatıldı. Pilot ülke olarak seçilen Arnavutluk ve Kırgızistan ile başlayan eğitimlere, sonraki yıllarda Kazakistan, Türkmenistan, Moğolistan, Filistin, Bosna-Hersek, Azerbaycan, Özbekistan, Makedonya ve Tunus’un da eklenmesiyle başarılı bir şekilde sürdürülüyor.

Teşkilatlar arası tecrübe paylaşımı, suçla mücadelede ortak bilincin geliştirilmesi ve polis teşkilatları terminolojilerinde birlik sağlanması gibi amaçlarla hizmet içi ve uygulamalı eğitim verilirken, Türkiye’nin güvenlik işbirliği yaptığı ülkelerdeki üst düzey polis yöneticilerinin meslekleriyle ilgili gelişmelerden haberdar edilerek polis teşkilatlarındaki değişimlerin hızlandırılması amaçlanıyor.

2012 yılında düzenlenen 68 eğitim programına bin 417 polisin katılmış olup, 2013 yılının ilk 6 ayında Arnavutluk ve Bosna Hersek’ten 18’er, Filistin’den 12, Kazakistan’dan 27, Kırgızistan’dan 14, Kosova’dan 28, Tacikistan’dan 61 ve Türkmenistan’dan 40 olmak üzere toplam 218 polise çeşitli alanlarda eğitim desteği verildi.

Anılan proje kapsamında liderlik, yöneticilik, toplumsal eylem ve etkinliklerde güvenlik yönetimi, masaüstü yayıncılık ve grafik tasarım, özel harekât, organize suçlarla mücadele, istihbarat, pasaport, sivil havacılık güvenliği, suç süreçleri ve ülkelerarası sınır tehditleri, organize suçlarla mücadele, çevik kuvvet başlıklarında düzenlenen eğitimlerin bir kısmı Türkiye’de, bir kısmı da ilgili ülkelerde gerçekleştirildi.

TİKA ile Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığı işbirliğinde yürütülen “Uluslararası Lisansüstü Eğitim Projesi” kapsamında da Polis Akademisi Başkanlığında yüksek lisans ve doktora yapan Filistin, Makedonya, Sudan, Makedonya, Bosna-Hersek, Kazakistan, Afganistan ve Kosova’dan toplam 10 öğrenciye TİKA tarafından eğitim desteği bursu veriliyor.

Sonraki Haber

Yemen Sınav Teknolojisine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Yemen’de yapılmakta olan Orta ve Yüksek Öğretim Sınavları ile ilgili olarak Yemen Eğitim Bakanlığı’na Sınav Teknoloji Altyapısı ve Uzman Yetiştirilmesi konularında destek verecek. TİKA, ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı...