Haberler

19 Aralık 2017

Deprem Yaralarını Sarmaya Çalışan Meksika’ya TİKA’nın Desteği Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Meksika’da depremlerden en çok etkilenen bölge olan Oaxaca’da oluşan ihtiyaçlar doğrultusunda, iki adet acil müdahale ambulansı desteği sağlandı.

7 Eylül 2017 günü, Meksika'nın güneybatı sahili açıklarında 8.2 şiddetinde bir deprem meydana gelmişti. Konumları itibariyle, depremden en çok Chiapas ve Oaxaca eyaletleri etkilenmiş, en çok can kaybı ve yıkılan yapı ise Oaxaca Eyaleti'nde kaydedilmişti. İki eyalette toplam bir milyona yakın insan mağdur olmuştu. Bu depremin 12 gün sonrasında, merkez üssü Başkent Meksiko'ya 130 km uzaklıkta 7.1 şiddetinde bir deprem daha yaşanmıştı. 500'e yakın can kaybı kaydedilmiş, Meksiko şehrinde 50’den fazla bina yıkılmış ve yüzlercesi de kullanılamaz hale gelmiş, ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti

Meydana çıkan tabloda, Türkiye adına acil insani yardımlar ilk 24 saat içerisinde TİKA tarafından sağlanmıştı. Bu defa, depremlerden en çok etkilenen bölge olan Oaxaca’da oluşan ihtiyaçlar doğrultusunda, iki adet acil müdahale ambulansı desteği sağlandı. Biri deniz, diğeri arazi tipi olan ambulanslar, Meksiko Büyükelçisi Timur Söylemez’in de katılımıyla düzenlenen törende Eyaet Valisi Alejandro Murat’a teslim edildi.

Törendeki konuşmasında Vali Murat, Türkiye’nin ve TİKA’nın böyle bir dönemdeki desteğinin iki ülke arasındaki kardeşliğin yansıması olduğunu ifade etti. Bunun yanında, Meksiko Büyükelçi Söylemez ve TİKA Meksiko Koordinatörü Sarper Çınar, ülkemizin bölgeye desteğinin önümüzdeki dönemde de kalıcı altyapı projeleriyle devam edeceğini belirtti.

Ayrıca, Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto, TİKA’ya gönderdiği mektupla, Eylül ayında yaşanan depremlerin ardından gösterilen kardeşlik ve dayanışmanın unutulmayacağını vurgulayarak, Meksika halkı adına Türk halkına teşekkürlerini iletmişti.

Meksika’nın Güneybatı sahilinde bulunan Oaxaca bölgesi, zengin ve renkli kültürüyle tanınır. Turistik bir bölge olan Oaxaca, coğrafi yapı olarak sahilden içlere doğru dağlık ve sarp bir yapıda. Acil durumlarda karadan müdahale ancak arazi tipi araçlarla yapılabilmekte, bunun yanında deniz yoluyla koylar arası ulaşım acil durumlarda can kurtarıcı nitelik taşıyor.

Sonraki Haber

Türk Moldova Gümrük İdaresi İşbirliği Programı Başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğinde Moldova Cumhuriyeti Gümrük İdaresi Heyetine Türkiye’de tecrübe paylaşım programı düzenlendi. TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. TİKA tarafından,...