Haberler

22 Ekim 2018

Cumhurbaşkanımız Moldova'da TİKA Projelerini Açtı

Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Moldova'da bulunan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, başkent Kişinev ve Gagauz Özerk Yeri'nde TİKA projelerini açtı. 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Moldova’da sağlık, eğitim, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi ve tarımsal üretim sektörlerinde 25 yılda 400’den fazla proje ve faaliyet gerçekleştirdi. Gagauz Özerk Yeri'nde hastane ve kreş inşa eden TİKA, Kişinev'de ise Moldova Cumhurbaşkanlığı binasını yeniledi. Cumhurbaşkanımız Moldova'da TİKA tarafından kapsamlı tadilatı yapılarak mobilya ve donanımı temin edilen Moldova Cumhurbaşkanlığı Binasının açılışını yaptı. Gagauz Özerk Yeri'nde ise Komrat Bölge Hastanesi bünyesinde TİKA tarafından inşa edilen ve tıbbi donanımı temin edilen Aziz Sancar Tanı ve Tedavi Merkezi’ni açtı.

TİKA Tarafından Yenilenen Moldova Cumhurbaşkanlığı Binası Cumhurbaşkanımız Tarafından Açıldı

Moldova'nın başkenti Kişinev'de bulunan Cumhurbaşkanımız Moldova Cumhurbaşkanı Sayın İgor Dodon ile TİKA'nın yenilediği Cumhurbaşkanlığı binasında bir araya geldi. Dodon, burada Erdoğan'a bina hakkında bilgi verdi. Daha sonra Cumhurbaşkanımız ile Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, TİKA Başkanı Serdar Çam'ın da aralarında bulunduğu heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanımız, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ile ortak basın toplantısı düzenledi. Dodon, konuşmasında "Türkiye, TİKA projeleri ile Moldova’ya yardım etti. Özellikle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yenilenmesinde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanımız ise “TİKA’nın 24 yılda Moldova genelinde önemli yatırımları olmuştur. Bu yardımların ayrım gözetilmeden ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya devam edeceğini belirtmek istiyorum. Türkiye, dün olduğu gibi, gelecekte de Moldova’nın yanında olmayı sürdürecektir.” dedi.

Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve mevkidaşı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde TİKA'nın yaptığı çalışmalar anısına dikilen anıt taşın açılması ve binanın hizmete alınması törenine iştirak etti. Cumhurbaşkanımız burada yaptığı konuşmasında "Bu proje Türkiye ile Moldova dostluğunun nişanesi olarak parlayacak. Bu proje, Türk halkının, Moldova halkına muhabbetinin sembolüdür.” dedi.

Moldova Cumhurbaşkanlığı Binası 2009'da Kitlesel Gösteriler Sırasında Tahrip Edilmişti

2009 yılında yaşanan kitlesel gösteriler sırasında tahrip olan Moldova Cumhurbaşkanlığı binasının fiziki altyapısını iyileştirmek ve daha modern koşullarda hizmet vermesini sağlamak amacıyla, Cumhurbaşkanımız'ın talimatları üzerine yenileme çalışmaları başlatıldı. Proje kapsamında yaklaşık 15.000 metrekare alan üzerinde çalışmalar gerçekleştirildi ve Cumhurbaşkanlığı makam odası ile çalışma ofisleri ve protokol odalarının bulunduğu 13 katlı A Blok ile destek birimlerinin bulunduğu B ve C bloklarında altyapı ve tadilat çalışmaları yapıldı. Binaların ısıtma, soğutma, yangın, data, elektrik vb. sistemleri tamamen yenilendi. İç mimari ile ilgili olarak doğal zemin kaplamaları, korkuluklar, asma tavanlar yenilendi ve boya işleri yapıldı. Dış mimari ile ilgili olarak ise bina dış cephe onarımı, bina çevresi, havuz ve peyzaj düzenlemeleri yapıldı. Ayrıca bina genelinde kullanılacak ofis mobilyaları temin edilerek, binanın tüm güvenlik sistemi modernize edildi.

Gagauz Özerk Yeri Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi

Cumhurbaşkanımız Moldova ziyaretinin ikinci gününde, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ile birlikte Gagauz Yeri’nin başkenti Komrat’a gitti. Cumhurbaşkanımız Komrat’ta Gagauz Özerk Yeri Başkanı Sayın İrina Vlah tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanımız, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ve Vlah ile Gagauz Özerk Yeri İcra Komitesi binasında üçlü görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye TİKA Başkanı Serdar Çam'ın da aralarında bulunduğu heyet eşlik etti. Görüşmenin ardından TİKA tarafından Gagauz Yeri’nde inşa edilecek Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi'nin maketini inceleyen Cumhurbaşkanımız eğitim külliyesi hakkında TİKA Başkanı Serdar Çam'dan bilgi aldı.

Ortak basın toplantısında ise Cumhurbaşkanımız, ”TİKA başta olmak üzere belediyelerimiz, resmî kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız Moldova’da pek çok projeye imza atıyor. Biz projeleri dostluğumuzun, ortak geçmişimizin, müşterek geleceğimizin birer sembolleri olarak görüyoruz.” dedi. İrina Vlah ise, TİKA’nın bölgede yeni hastane ve kreş yaptığını; su, altyapı ve yenileme projeleri gerçekleştirdiğini söyleyerek, "TİKA’nın yardımları ile bölgemiz kalkınacak." ifadelerini kullandı.

Gagauz Özerk Yeri’nin başkenti Komrat’ta 2017 yılı Nisan ayında tahsis edilen arazi üzerinde inşa edilmesi planlanan Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi’nin projelendirme aşaması tamamlandı. Uygulama aşamasına geçilmesi planlanan proje kapsamında inşa edilecek eğitim, barınma ve spor tesisleri ile uzun yıllar şehrin genç nüfusuna hizmet verecek örnek bir eğitim kurumunun bölgeye kazandırılması ve gençlerin modern ve iyi koşullarda eğitim almaları hedefleniyor.

500 öğrenciye hizmet vermesi öngörülen Külliye içerisinde; 1 eğitim binası, 2 yurt binası, 452 seyirci kapasiteli 1 kapalı spor salonu, 1 futbol, 1 voleybol, 2 basketbol, 1 tenis sahası olmak üzere 5 adet açık spor sahası, 270 kişilik konferans salonu ve 352 kişilik yemekhane bulunacak.

Komrat Aziz Sancar Tanı ve Tedavi Merkezi Cumhurbaşkanımız Tarafından Açıldı

Cumhurbaşkanımız, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ve Gagauz Özerk Yeri Başkanı Vlah ile birlikte Komrat Bölge Hastanesi bünyesinde TİKA tarafından inşa edilen ve tıbbi donanımı temin edilen Aziz Sancar Tanı ve Tedavi Merkezi’ni açtı. Burada yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanımız, “Sizleri 81 milyon Türk milletinin, akrabalarınızın selamı ile selamlıyorum. Hastanemizin güzel hizmetlere vesile olmasını diliyorum. Burası, doktorlarımızın, hemşirelerimizin, sağlık memurlarımızın işini daha da kolaylaştıracak.” ifadelerinde bulundu. Aziz Sancar Tanı ve Tedavi Merkezinde yoğun bakım, tomografi, röntgen bölümleri ile ameliyathaneyi inceleyen Cumhurbaşkanımız yetkililerden hastane hakkında bilgi aldı.

Başta Gagauz Yeri ve Moldova olmak üzere Doğu Avrupa Bölgesinde sağlık sektörüne yeni bir tesis kazandırmak ve halkın daha iyi sağlık hizmeti almasını sağlamak amacıyla TİKA tarafından, Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi’nin başkenti Komrat’ta mevcut bölge hastanesi yerleşkesi içerisinde yeni bir Tanı ve Tedavi Merkezi inşa edildi.

İki katlı olarak inşa edilen 56 yatak kapasiteli Merkez, toplam 6.800 m² alan üzerinde 2.700 m² kapalı alana sahip. Modern tıbbi cihazlarla donatılan Merkez’de temel klinik ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra dahiliye, pediatri, radyoloji, tomografi ile ultrason hizmetlerinin de verilmesi planlanıyor. Doğu Avrupa’da sağlık sektöründe önemli bir fonksiyonu icra edeceği değerlendirilen Merkez’den yılda yaklaşık 40.000 kişinin yararlanması görülüyor. Merkez’e TİKA’nın önerisi üzerine Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ismi verildi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Musul’da Kanser Hastanesine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Irak’ın Musul vilayetindeki Kanser Hastanesine ek klinik yapımı ve donanımı desteğinde bulundu. TİKA Musul’daki tek Kanser Hastanesi yerleşkesine 6 doktor odası, bir eczane odası, bir kan alma...