Haberler

20 Kasım 2014

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Keçiova Camisi'ni Ziyaret Etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir’de başkentin “eski şehir olarak” bilinen dünya kültür mirası listesindeki "Kasaba" bölgesinde bulunan restorasyonu Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından yapılan Keçiova Camisi’ni gezdi. 

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Cezayir’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkentin "eski şehir" olarak bilinen dünya kültür mirası listesindeki "Kasaba" bölgesinde bulunan restorasyonu TİKA tarafından yapılan Keçiova Camisi’nde incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan camiye gelişlerinde yerel giysili çocuklar tarafından karşılandı.

Barbaros Hayrettin Paşa tarafından 1520 yılında inşa ettirilen camiyi gezen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yetkililerden TİKA’nın yürüttüğü restorasyon çalışmasıyla ilgili bilgi aldı. Hasan Paşa tarafından 1794’te büyütülerek yeniden inşa edilen cami, 1830 yılındaki Fransız işgalinden sonra katedrale çevrildi. Cezayir’in 1962 yılında kazandığı bağımsızlığın sembollerinden biri olan yapı, cami olarak yeniden ibadete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4-5 Haziran 2013 tarihlerinde gerçekleştirmiş olduğu Cezayir ziyareti sırasında Cezayir Başbakanı Abdulmalik Sellal ile yaptığı görüşmede, statik problemler nedeniyle 2007 yılında ibadete kapatılan Caminin ortaklaşa restorasyonu konusunda mutabakata varıldı. Cezayir Konut ve Şehircilik Bakanlığı ile TİKA arasında Eylül 2013’te protokol imzalanmasının ardından Eylül 2014’te başlayan restorasyon çalışmalarının 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

"Cumhurbaşkanı olarak Afrika’daki ilk ziyaretim"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, camiden ayrılırken basın mensuplarına Cezayir ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika başta olmak üzere dün ve bugün yaptığı görüşmelerde Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin değerlendirildiğini söyledi.

Cezayir’e geçen yıl Başbakan olarak geldiğini anımsatan Erdoğan, "Şimdi ise Cumhurbaşkanı olarak Afrika’daki ilk ziyaretimi Cezayir’e yaptım. Cezayir’in çok ciddi bir değişim içerisinde olduğunu görüyorum" dedi. Keçiova Camisi’nin iki ülkenin kültürel birlikteliğinin en önemli ispatlarından biri olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, caminin bulunduğu Kasaba bölgesinin aslına uygun restorasyonunun, bir Türk firmasınca yapılması halinde, bunun Cezayir’e farklı bir güç kazandıracağını söyledi.

Kasaba bölgesinde Cezayir’in estetik dünyasını gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünden bugüne nasıl geldiyse yarınlara da bunu aslına uygun olarak taşımakta büyük fayda var. Yaşasın Cezayir-Türkiye kardeşliği" diyerek sözlerini tamamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, makam aracına binmeden önce kendisine sevgi gösterisinde bulunan Cezayirlileri selamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ziyaret sırasında, Cezayir Ulusal Konsey Başkanı Abdülkadir Bin Salih, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam eşlik etti.

Sonraki Haber

Filipinler'e Eğitim Alanında Destek Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Filipinler’in başkenti Manila’da Justo Lukban İlköğretim Okulu’na kurulan 2 adet bilgisayar laboratuvarı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla hizmete açıldı. Filipinler’de resmi temaslarda bulunmak üzere bölgeyi ziyaret eden Başbakan Ahmet...