Haberler

06 Şubat 2012

Çocuk Suçluluğunun Önlenmesi İçin Uluslararası İşbirliği

Tacikistan Cumhuriyeti bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte 1992 yılında başlayan ve 1997 yılına kadar devam eden iç savaş esnasında, Tacikistan polis teşkilatının iş yükü d arttı. Bu nedenle çocuk ve gençlerin suçtan korunmasına yönelik faaliyetler istenilen başarıyı elde edemedi. Daha sonra çocukların ve gençlerin kanun dışı yollara sapmalarını önlemek amacıyla 2008 yılında Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti İçişleri Bakanlığı nezdinde, Çocuk Suçluluğunun Önlenmesi İdaresi (ÇSÖİ) kuruldu. Bu idarenin görevleri arasında; çocukların ve gençlerin suçtan korunmasına yönelik faaliyetlerin organize edilmesi, yasal düzenlemelerin yapılması ve yeni yöntemlerin geliştirilmesi, ilgili kamu kurumları arasında koordinasyon ve bilgi paylaşımı, uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin geliştirilmesi, tüm bölgesel polis teşkilatlarının faaliyetlerinin denetlenmesi yer alıyordu.

Türkiye’nin çocuk suçluluğun önlenmesi ve suça yönelen çocukların yeniden topluma kazandırılması alanındaki birikim ve tecrübelerinin öğrenilmesi ve Türkiye ile Tacikistan’ın ilgili kurumları arasındaki işbirliği imkânlarının görüşülmesi amacıyla, 19 – 23 Aralık 2011 tarihleri arasında Tacikistan İçişleri Bakan Yardımcısı Başkanlığında oluşan 7 kişilik üst düzey heyet ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü yöneticileri ile görüşmek üzere ülkemize bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette, Tacikistan Cumhuriyeti İçişleri Bakan Yardımcısı (Polis Korgenerali) Saidkhon Jurakhonov, İçişleri Bakanlığı Soruşturma Genel Müdürlüğü Genel Müdürü (Polis Korgenerali) Mukhammadi Mukhammadıev, İçişleri Bakanlığı Çocuk Suçluluğunun Önlenmesi İdaresi Başkanı Kudratullo Azımov, Polis Akademisi İdare Hukuku Bölümü Bölüm Başkanı (Polis Yarbayı) Pulod Nasurov, İçişleri Bakanlığı Çocuk Suçluluğunun Önlenmesi Analiz Bölümü Başkanı (Polis Yarbayı) Avliyokul Fayzov ve İçişleri Bakanlığı İdari İşler Müdürü Parvina Kurbanova iki ülke arasında yapılacak işbirliği projesi ile ilgili ülkemizdeki yetkililere bilgi verdi.

Görüşmelerde, kanunla ihtilafa düşen çocuklarla ilgilenen polis birimlerini ziyaret etmek, birimlerde çalışan personelin seçilmesi ve yetiştirilmesi, insan kaynakları yönetimi, idari yapılanması ve iş planlaması çalışmalarını yerinde görmek, polislerin suça yönelen çocuklara yönelik çalışmalarına dair yöntemleri ve metodları incelemek, kanunla ihtilaf halinde olan çocukların özel yargılanma usullerini öğrenmek, rehabilitasyon süreçlerini öğrenmek, kanunla ihtilaf olan çocuklara yönelik sosyal yardım sistemini incelemek, polis soruşturması sırasında çocuklara sağlanan sosyal ve çocuk bakım ünitelerini ziyaret etmek ve model ülke olarak Türkiye’yi örnek almak üzere ülkemizde İçişleri Bakanlığı (Asayiş Dairesi Başkanlığı) – (Polis Akademisi Başkanlığı), Adalet Bakanlığı (Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü) yetkilileri ile görüşmelerde bulunuldu.

Ülkemizdeki Çocuk Suçluluğunun Önlenmesi yönünde yapılan çalışmalar yönünde karşılıklı bilgi alışverişinde yapıldı. Ülkemizdeki mevzuat, kanun ve işleyiş de ele alındı.

Tacik yetkililer daha sonra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Sonraki Haber

Türkiye'den Gazze'ye 46 Ton İlaç ve Tıbbi Malzeme Yardımı

Türkiye,  Gazze Şeridi’nde yaşanan abluka nedeniyle Filistin halkının yaşadığı sorunlar karşısında duyarsız kalmıyor. Eğitim ve sağlık alanında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda yaptırılan alt yapı yatırımları devam ederken, acil insani yardım malzemeleri de yine TİKA eliyle bölgeye ulaştırılıyor.  ...