Haberler

28 Eylül 2013

Cezayir'de Keçiova Camisi'nin Restorasyonu'na Yönelik Protokol İmzalandı

Osmanlı dönemine ait birçok eserin onarım ve yenileme çalışmalarını yapan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Cezayir’in başkentinde bulunan tarihi Keçiova Camisi’nin restorasyonunu gerçekleştirecek. Keçiova Camii’nin restore edilmesine yönelik protokol, Cezayir İmar Konut ve Şehircilik Bakanı ve Türkiye Cezayir Büyükelçisinin de hazır bulunmasıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Dr. Serdar Çam ve Cezayir İmar Konut ve Şehircilik Bakanlığı Genel Sekreteri Ali Boulares tarafından imzalandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en son Cezayir’de ülkenin Başbakanı Abdülmelik Sellal ile görüşmesi sırasında gündeme gelen Keçiova Camii’nin restorasyonuna yönelik protokol görüşmeleri gerçekleşmişti. Başbakan RecepTayyip Erdoğan’ın caminin restorasyonuna başlanması arzusu üzerine devreye giren TİKA, cami restorasyonuna ilişkin çalışmalara başladı. Caminin restore edilmesine yönelik protokol, Cezayir İmar Konut ve Şehircilik Bakanı ve Türkiye Cezayir Büyükelçisinin de hazır bulunmasıyla TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Cezayir İmar Konut ve Şehircilik Bakanlığı Genel Sekreteri Ali Boulares tarafından imzalandı.

Protokol imza töreninin ardından Türk ve Cezayirli yetkililer, söz konusu proje ile iki ülkenin ortak tarihinin günümüzde canlandırılacağı ve bu projeyle iki ülke arasında ilerideki süreçte yapılacak olan işbirliklerinin başlangıcı olduğunu söylediler. Cezayir İmar Konut ve Şehircilik Bakanı Abdülmecid Tebon ise konuyla ilgili açıklamasında, TİKA’nın yapacağı restorasyonun, Cezayir’deki diğer tarihi eserlerin yenilenmesi çalışmaları için de örnek teşkil edeceğini belirtti.

Proje çerçevesinde TİKA tarafından Keçiova Camii’nin restorasyonu kapsamında projelendirme çalışmalarına başlanılacak. Bu çerçevede TİKA tarafından Keçiova Camii’nin orijinal haline döndürülmesi kapsamında sonradan eklenmiş vaftiz odalarının ve çanlar kaldırılarak, minarelere alem koyulması ve restorasyon çalışması sonunda söz konusu çalışmanın Türkiye tarafından yapıldığını gösteren bir kitabe konulacak.

Alt Casbah’ta yer alan Keçiova Camii’nin 1209 yılında inşa edildiği, 1612 yılında Osmanlılar tarafından onarıldığı ve 1792 yılında Hasan Paşa tarafından genişletildiği biliniyor. Fransız sömürgesi dönemimde 130 yıl kilise olarak kullanılarak, bağımsızlıktan sonra tekrar camiye dönüştürülmüştü. Kare biçimindeki tek bir minarenin kullanıldığı Mağrip Camilerin aksine, Keçiova Camii’nde Osmanlı mimarisinin etkisiyle iki minare bulunuyor.

Osmanlı döneminde 1612 tarihinde inşa edilen Keçiova Camisi, bir mimari şaheseri olarak nitelendiriliyor. Camiye, yakındaki keçi pazarı nedeniyle Osmanlılar tarafından “Keçiova” isminin verildiği belirtiliyor. Fransız sömürgesi döneminde 1830 yılında kiliseye çevrilen cami, 1962 yılında Cezayir’in bağımsızlığına kavuşmasının ardından tekrar camiye dönüştürülerek ibadete açılmıştı. Keçiova Camisi, 2007 yılında uzmanların, acil restorasyon yapılmadığı takdirde cemaat için büyük tehlike oluşturacağı uyarısının ardından kapatılmıştı.

Sonraki Haber

Azerbaycan ve Nahcivan Sağlık Personeline Eğitim

Azerbaycan Cumhuriyeti ve Nahcivan Özerk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan sağlık personeli için 2011 yılından bu yana TİKA ve Sağlık Bakanlığımız işbirliğinde sağlık alanında mesleki eğitim programları uygulanıyor. Söz konusu programlar, söz konusu ülkelerin sağlık...